javljanje Merime Adembegović (Dnevnik 2)

Medijatori optimistični - pred pregovaračima dokument od 79 strana

Federalna TV u posjedu je prijedloga zakona kojim se uređuje izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. U dokumentu za sada tehničke izmjene.

Međunarodna ekspertna grupa je pripremila prijedlog izmjene Izbornog zakona koje se odnose samo na tehničke izmjene za unapređenje izbornog procesa. O tome su govorili danas i Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, no posljednje oglašavanje Ambasade SAD-a u BiH također govori upravo o tome da su u Neumu vodeće teme reforme koje se tiču jačanja i transparentnijeg izbornog procesa u BiH, uz poruku da politički lideri ne bi trebali imati ništa protiv ovih zdravorazumskih promjena, osim ako od trenutnih nedostataka u sistemu imaju koristi.

Ambasada SAD-a pozdravila uspješan početak razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je uspješan početak razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu koji se odvijaju uz posredovanje međunarodnih dužnosnika SAD-a i Evropske unije. - Vodeća tema rasprave su reforme Izbornog zakona u okviru implement...

Optimizma ne manjka. To smo danas mogli vidjeti na licima i u izjavama Palmera i Eichhorst koji su nakon prvog dijela pregovora u Neumu izašli u javnost da bi, kažu, iznijeli detalje, ali zaista samo riječ je o tehničkim izmjenama. Nema onog političkog dijela koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i Dom naroda.

Palmer: Mnogo posla je pred nama, ali je početak obećavajući

Nakon što su sinoć počeli, a jutros i nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu, medijima su se obratili američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst. Eichhorst je kazala kako je u toku kvalitetna i konstruktivna diskusija, sa većinom političara koji su p...

Sve se odvija iza zatvorenih vrata. Federalna TV saznaje da danas se iza zatvorenih vrata provukla jedna stara tema, odnosno nametnula način izbora CIK-a. HDZ predlaže da se članovi CIK-a biraju u Domu naroda, a ne u Zastupničkom domu kako je to sada slučaj - treba napomenuti kako HDZ i SNSD u trenutnom sazivu Doma naroda imaju jednu vrstu mehanizma blokade.

Međunarodni zvaničnici ističu da pregovori u Neumu teku jednom dobrom i konstruktivnom raspravom. Također naglašavaju da je puno bolje nego što je bilo prošle godine u junu kada su tu bili, iako i dalje su različita i oprečna viđenja izmjena Izbornog zakona.

Palmer i Eichhorst su najavili da sutra dolaze članovi Interresorne radne grupe, među njima i politički predstavnici iz Republike Srpske. Sve što se dogovori mora ići na potvrđivanje u Sarajevo, u parlamentarne klupe.

federalna.ba

Izborni zakon
Izborni zakon Dom naroda PSBiH
0 27.05.2022 20:24
Izborni zakon Kasim Trnka Ustavni sud BiH
0 25.05.2022 20:39
Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
0 18.05.2022 16:48
Gordan Grlić Radman Izborni zakon Berlin
0 14.05.2022 21:37
Andrej Plenković Izborni zakon
0 09.05.2022 23:04