javljanje Merime Adembegović (Federacija danas)

Palmer: Mnogo posla je pred nama, ali je početak obećavajući

Nakon što su sinoć počeli, a jutros i nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu, medijima su se obratili američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst. Eichhorst je kazala kako je u toku kvalitetna i konstruktivna diskusija, sa većinom političara koji su prisutni u Neumu. Konstruktivna viđenja, različita mišljenja data su u razgovorima o paketu unapređenja koji je jedan sveobuhvatan dokument na 17 strana, a koji će kasnije proći i ekspertsku analizu, kazala je Eichhorst.

Matthew Palmer smatra da se o mnogo toga treba razgovarati, te da su političari tome "pristupili odgovorno iako su neke od stvari teške". Osim političkih lidera tu su i eksperti koji nam pomažu, istakao je Palmer. "Svi pristupaju ovome odgovorno kako bi se postigao dogovor koji bi mogao biti predstavljen u Parlamentu BiH", mišljenja je on. "Prije svega mi je jako drago da su pored ostalih tu i eksperti iz Venecijanske komisije, kao i Washingtona. Mnogo je posla pred nama ali početak je obećavajući", dodao je Palmer.

"Mi nismo tu da tračimo bilo čije vrijeme, da ne smatramo da postoji mogućnost rješavanja problema, da ne postoji uvjeravanje da rješenje može dobiti podršku, da ne vjerujemo da je sve to moguće mi ne bismo bili ovdje", poručio je.

Rečeno i je da se može osjetiti snažnija spremnost ne samo o različitim viđenjima, već istinsko opredjeljenje hitnosti rješavanja ovih pitanja odnsono  rješavanja samog problema. Svi koji su ovdje izrazili su spremnost i opredjeljenje o nužnosti funkcionisanja i postojanosti pravičnih izbora, rečeno je u obraćanju novinarima.

Već sutra očekuju da im se pridruže i članovi Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona.

Podsjećamo, u hotel na jugu naše zemlje još jučer su stigli predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv u Neum.

Stavovi bosanskohercegovačkih političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotstavljeni, a teško je reći može li medijacija međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima u sada već izbornoj godini.

federalna.ba

Neum pregovori
pucnjava Neum hapšenje
0 01.07.2022 10:20
Branimir Butigan Neum Stolac-Neum turizam
0 26.06.2022 22:01
Neum kruzer
0 23.06.2022 08:35
Dimitrij Peskov Ukrajina Rusija pregovori
0 18.06.2022 09:47
Neum BiH Neumsko ljeto
0 16.06.2022 21:51