U vrijeme sezonske gripe važno je jačati imunitet
(Izvor: Fena/Pixabay)

U vrijeme sezonske gripe važno je jačati imunitet

Zimsko vrijeme i češće okupljanje u zatvorenim prostorima stvaraju uvjete za širenje uzročnika respiratornih bolesti. Stručnjaci stoga preporučuju stanovništvu da jačaju imunitet i vakcinišu se protiv sezonske gripe da bi se što prije ojačao imuni sistem (stvaranje antitijela).

- Potrebno je izbjegavati velike skupove u zatvorenim prostorijama, držati fizičku distancu, prakticirati higijenu ruku i tijela (pranje ruku mlakom vodom i sapunom) - navode u informaciji iz Doma zdravlja KS.

Ističu važnost unosa voća i povrća, uzimanje vitamina C, kao i boravak na čistom zraku, te dovoljan i kvalitetan san.

Kako navode, dosad je utrošeno oko 6.500 doza vakcine protiv sezonske gripe. Ostalo je još na stanju oko 1.100 doza.

- Apeliramo na građanstvo da, na nekom od lokaliteta na nivou JUDZ KS, prime vakcinu protiv sezonske gripe. Vakcinacija se vrši u devet domova zdravlja KS i na 68 lokaliteta/ambulanti na nivou JUDZ KS - naglašavaju.

Pririotetne skupine za primanje vakcine protiv sezonske gripe su penzioneri i osobe starije od 65 godina, trudnice, hronični bolesnici, imunokompromitirani bolesnici, RVI i civilne žrtve rata, kao i zaposlenici zdravstvenih ustanova, MUP-a Kantona Sarajevo, prosvjetni radnici te zaposlenici u javnom gradskom saobraćaju angažirani u prijevozu putnika.

Prema informaciji iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjoj sedmici 2023. godine registrirana su prva dva slučaja sezonske gripe u Kantonu Sarajevo. Jedan slučaj je izolovan tip A influenze (H3), a drugi slučaj je influenza B.

federalna.ba/Fena

zdravlje
jabuka voće zdravlje Svjetski dan jabuke ''Pekmezijada''
0 20.10.2023 12:47
Međunarodni dan kuhara kuhanje zdravlje
0 20.10.2023 09:25
WHO starije osobe zdravlje
0 12.10.2023 08:44