Previše očekujemo od Međunarodne zajednice, a premalo od domaćih lidera

Analitičari iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, Ivana Marić, Tanja Topić i Milan Sitarski u Otvorenom studiju Federalnog radija, urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović, složili su se da nerealno očekivati bilo kakve konkretnije poteze domaćih lidera nakon posjeta Palmera i Eichorst, ali i da je vrlo vjerovatno riječ o početku jačeg pritiska Međunarodne zajednice na političke predstavnike u BiH u cilju rješevanja ključnih političkih pitanja.

Mislim da bez nekog formalnog pregovaračkog procesa nečemo daleko dogurati“- kazao je Milan Sitarski.

Tanja Topić, analitičarka iz Banja Luke kazala je da ne očekuje od lidera ni minimalni napor da bi postigli neko rješenje.

„Ono što se stiče utisak jeste da je međunarodnim zvaničnicima više stalo do toga da se izvedue reforma Izbornog zakon i ustavne promjene nego što je našim liderima. Ja mislim da su oni godinama zapravo prodavali šarene laže međunarodnoj politici, a realnost je bila drugačija. Mislim da sa ovdašnjim političkim akterima rješenje nemoguće, jer nama je potrebna jedna nova politička generacija.“

Omalovažavanje od strane Milorada Dodika spram međunarodnim zvaničnicima u ovom slučaju Palmera je neozbiljno i neprihvatljivo- kazala je Topić. Istovremeno Ivana Marić je kazala da previše očekujemo od Međunarodne zajednice, a premalo od domaćih političara i to je veliki problem, jer smo ih mi izabrali.

„Zašto im dozvoljamo decenijama da nas zavlače? I čekamo da im neko kaže šta da rade. I onda Međunarodna zajednica treba da radi posao? To je neprihvatljivo. A građane nije briga. To se ne smije dešavati. Ono što zamjeram Međunarodnoj zajednici, kad već o tome govorimo jeste što se razgovori ne vode u parlamentima već sa izbornim gubitnicima- također Čović i Izetbegović idu zasebno, pa onda skupe opoziciju.“

OVO JE POČETAK JEDNOG OZBILJNOG PROCESA

Sitarski je kazao mu smetaju uopšteni tonovi koji su obilježili prošlosedmične sastanke sa Palmerom i Eichorst.

„Kao da su oklijevali da sidju u meritum. A to su konkretni prijedlozi za izmjene Izbornog zakona. Prevashodno implementacija evropskih sudova za ljudska prava i odluka Ustavnog suda BiH. Jasno je koje su to konkretne odluke na koje odnose izmjene Izbornog zakona. Očekivao sam detalje. Moguće je da je namjera ove misije nije bila te već da je ovo samo bio početak ozbiljnijeg involviranja stranaca. Ne mogu da zamislim da se nisu upustili u konkretne detalje da bismo dobili nešto konkretnije. Ne gubim optimizam ipak, mislim da je ovo samo početak jednog procesa koji će se intenzivirati na jesen“- poručio je Sitarski.

Smeta mi balkanizacija Međunarodne zajednice- kazala je Tanja Topić.

„Rekla bih da je ovim sastankom potencirano poštivanje partokratije u BiH. Znači da se procesi odlučivanja su izmješteni iz institucija i ponizili smo svoje institucije time. Do sad su ti sastanci vođeni sa trojicom lidera nacionalnih. Sada je krug proširen, ali na lidere političkih partija. Mislim da je problem u tome što su se za pregovarače uzeti dvojica lideri nacionalnih partija. Evidentno je da ustavne promjene je nemoguće napraviti bez dvotrećinske većine. Zato je izbjegavanje institucija greška“- kazala je Topić.

ZAŠTO PLAĆAMO ZASTUPNIKE I DELEGATE KAD NE RADE SVOJ POSAO VEĆ SAMO POTVRĐUJU DOGOVORE LIDERA?

Pitam se zašto će nam Parlament i zašto plaćamo onolike zastupnike i delegate- kad ne rade ništa osim što potvrđuju dogovore lidera?- stava je Ivana Marić.

„SDA i HDZ imaju svoje metode zaštite i prikrivanja jednih drugih, a građanske stranke to dozvoljavaju time što ih SDA uvlači u bošnjački krug, a to se ne smije dešavati, građanske stranke moraju biti opreznije i drugačije raditi. SDA ih uvijek uvuče kao potporu za ključna nacionalna pitanja i onda ih izradi, da se tako izrazim, DF se skoro pa priključio SDA, Željka Komšića kao i da nema“- kazala je Marić.

Marić je zanimljiv i izbor su napravili stranci za prošlosedmične sastanke.

„Pozvali su Dinu Konakovića koji nema državne zastupnike ili SBB koji više nije tako jak, a nije bilo DF-a, samo Komšić kao član Predsjedništva. Tako da očito je da njima treba neki viši konsenzus. Zanimljivo je sve ovo. Nadam se da će opozicija pustiti Čovića i Izetbegovića da se dogovore i da preuzmu odgovornost onda“- kazala je Marić.

PRIJEDLOZI MILORADA DODIKA SU VRLO OPASNI PO STRANAČKU DEMOKRATIJU U BiH

Uloga RS-a u procesu izmjena Izbornog zakona i ustavnih reformi je takva da se RS postavio na način distancirano u smislu da su to problemi koje treba riješiti FBiH, a da će se oni držati po strani- naglasila je Tanja Topić.

„Međutim, ne bih rekla da je to potpuno iskrena pozicija pogotovo u smislu kad dolazi iz SNSD-a. Dragan Čović i Milorad Dodik priznaju Milorada Dodika kao stvarnog predstavnika, legitimnog predstavnika Srba, to recimo nisu radili kad je Mladen Ivanić sjedio u Predsjedništvu. No, ono što smatram važnim da kažem jeste da ova teza koju potencira Dodik i koja može biti izuzetno opasna za stranačku demokratiju i procese, jeste spajanje funkcija predsjednika entiteta RS sa funkcijom člana Predsjedništva BiH, što bih značilo centralizaciju i prebacivanje moći u ruke jednog čovjeka“- upozorila je Topić.

Teško da možemo očekivati ustupke, barem one značajnije kad je riječ o pokušaju usaglašavanja stavova o izmjenama Izbornog zakona ili ustavnim izmjenama.

„Mislim da će dati minimun, ono što moraju, neće se tu ići na rješenja konkretna, neće spriječiti krađe npr. Ako se pitaju Čović i Izetbegović bi se lako dogovorili, ali je problem je to što dijelimo probleme, Čović se ne miješa u Srebrenicu npr, Dodik u Izborni zakon i to su ti prećutni dogovori“- kazala je Marić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
Slavo Kukić Jasenka Tica-Isović Intervju na Federalnom radiju
0 01.09.2021 15:14
Otvoreni studio Vojin Mijatović Jasenka Tica-Isović
0 15.07.2021 09:03
Otvoreni studio Ivana Marić
0 08.07.2021 11:20
NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
0 24.06.2021 11:55
Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 17.06.2021 11:22
Zoran Krešić Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 03.06.2021 13:11