Od Escobara očekujemo da Dodik završi kao i Jelavić

Gostujući sinoć u Otvorenom studiju, urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju federalni zastupnici SDA, SDP-a, DF-a – Ismet Osmanović, Irfan Čengić, Dževad Adžem te nezavisni zastupnik Adis Arapović složili su se da su potezi Međunarodne zajednice nedovoljno odlučni i prilično nejasno definirani te da će sve dok je tako biti vrlo teško okončati krizu u BiH.

Mi u DF-u smatramo da mi živimo krizu od rata pa sve do danas- kazao je Dževad Adžem zastupnik DF-a.

“Ali u ovom posljednjem period se pokazuje državnički, predsjednički stav. Komšić I Džaferović nisu podlegli pritisku legitimnog predstavljanja države BiH. Zamislite samo da je Komšić podlegao zahtjevima i pritiscima Dodikovim da ne ode i ne obrati se u UN-u? U vrlo kratkom periodu imali smo dva ili tri slučaja kad građani gotovo pčlebiscitarno odobravaju nastupe predsjednika Komšića. Oni se odnose na predstavljanje države i zauzimanje ključne politike DF-a. Bez svijesti o državi mi ćemo imati kontinuirane problem I vrlo teško ćemo moći odgovoriti na ove izazove koji su sve prisutniji.”

Potrebno je jedinstvo u odgovoru na krizu i stranačka nesuglasja su nevažna, istakao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a BiH.

“Kad je riječ BiH i njeni interes tu nema potrebe da se stranke koje vole BiH i poštuju Ustav razmimoilaze. Na takvim temama moramo biti jedinstveni i zato sam podržao kada su se sastale i delegacije i SDA i SDP-a da zajedno lobiramo i u EPP-u i u Partiji evropskih socijalista za sankcije i očuvanje ustavnog poretka u BiH, a potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović podržao je Željka Komšića I njegov potez napuštanja intervjua. Dakle, kada govorimo o nekim drugim temama poput Zakona o porezu na dohodak i sličnim temama tome tu ćemo se sasvim sigurno razići, ali kad govorimo o napadu na ustavni poredak mislim da sve stranke koje su za BiH onakvu za kakvu smo se izborili i kakva je u našem ustavnom poretku, mislim da tu ne smiju postojati nikakve dileme niti ikakve razlike i da trebamo biti podrška jedni drugima bez obzira da li će to imati neke implikacije na politički rezultat na izborima. Dakle, kada je država ugrožena kada imamo neku crvenu liniju mislim da trebamo nastupati kao zajednički front.”

SDA je često označena kao jedan od krivaca za krizu od procesa uspostave vlasti pa nadalje, ali je Ismet Osmanović, zastupnik SDA odlučno to negirao.

Ismet Osmanović, SDA

SDA je do sad u svom političkom radu revnosno dokazivala i pokazivala da je samo na zajedničkoj platforms svih probosanskih stranaka moguće izgraditi jednu snažnu bosansku politiku koja će oponirati onima koji žele da izvrše disoluciju postojećeg ustavnog okvira. I mi stalno smo pozivali i pozivamo probosanske stranke na saradnju. U RS-u radimo jednu novu izbornu priču koja će ojačati bosansku politiku u tom entitetu. Svi oni koji su spremni da BiH brane i grade kao demokratsku i normalnu državu evropskog tipa sa ravnopravnim građanima i narodima. Kada je riječ o ovome što radi SNSD i Dodik prvo da kažem da SDA kao pobjednik u FBiH nije uopće bila u prilici da bira partnera iz RS-a. Znalo se da je Dodik pobijedio sa tolikim brojem glasova da formira Dom naroda. To nije koalicija. To je posljedica izbornog sistema kojeg imamo.”

O tome šta se dešava unutar tog okvira Osmanović je kazao:

“Unutar toga je jedna vrlo snažna rovovska borba za određene stvari koje se kreću na relaciji jačanje BiH ili slabljenje BiH. S jedne strane mi želimo da ojačamo institucije BiH, a s druge strane imate Dodika koji na svaki mogući način želi da ih uruši. I to se sada reflektiralo u jednu strašnu krizu do te mjere da je on bojkotovao I sve institucije BiH. Šta se može uraditi? Mislim da ovdje sve probosanske stranke moraju sjesti zajedno I zajednički utvrditi adekvatne državničke odgovore na ovo što se dešava. Ovdje vise nije riječ o stranačkim interesima I politikama, ovdje je riječ o BiH, o državi. Čovjek vise ne samo da najavljuje već I provodi poteze potpunog rušenja zakon BiH. I sad imamo slijedeći problem, a to je da nemamo izgrađene dovoljno jake I čvrste I samostalne institucije koje u ovakvim momentima treba da djeluju. Nemamo nezavisno I profesionalno sudstvo koje treba da sankcionira očito kršenje zakona I kršenje Ustava I krivična djela. Kad to nemate onda se stvari prebace na političku ravan. I onda imate slijedeću matricu: Dodik prekrši zakone države, niko ga ne sankcionira, a onda nudi pregovore. To nije vise ni politika već kabadahijsko ponašanje.”

JESU LI SANKCIJE RJEŠENJE?

Adis Arapović, nezavisni zastupnik kazao je kako Dodik radi tačno ono što misli da može da radi bez da ima veliku štetu od toga.

“Na unutrašnjem planu on radi političke i druge diverzije protiv BiH, uključujući i kršenje Krivičnog zakona. Najmanje što može nosilac funkcije uraditi jeste da ne učestvuje u tom krivičnom djelu, kao što je to uradio Komšić. Da su jake institucije prije svega pravosudne, nikome ne bi palo na pamet da čini najveće krivično djelo, a to je udar na pravni poredak i na odbrambenu sposobnbost vlastite zemlje. A Dodik radi upravo to, a nije kažnjen, jer još uvijek nemamo dovoljno snažno i profesionalno pravosuđe koje će braniti državu od njenih vlastitih političara. A ta pravosudna voda se zamutila zbog političkih utjecaja na kadroviranje. Da je VSTV apsulutno nezavisna institucija mi bisnmo imali najbolje sudije i tužitelje po meritornoj liniji. Ovako imamo vladavinu ljudi, a ne zakona i sada kusamo poljedice dvodecenijske politike na štetu države.”

Arapović je kazao da je problem i još jednoj važnoj stvari.

“Što vi s jedne strane imate nominalne probosanske snage poput SDA koji stalčno ističu da pokušavaju graditi institucije i ja hoću u to da vjerujem, da je strateški interes SDA snažne državne instuitucije. Ali kod njih su jedno principi i načela, a drugo im je politička praksa i tu se SDA može štošta prigovoriti. Ali to je sad sve minorbo u odnosu na problem kojeg trenutno imamo, a to je vanjski udar na BiH uz pomoć domaćih političkih aktera, a taj vanjski udar dominantno dolazi sa istoka, sponzoriran je iz poilitičkog  Beograda očigledno, a na međunarodnom planu imamo debelu podršku jedne velesile, a to je Rusija. U tom smislu tu je još jedan domaći politički akter, a to je HDZ, sa svojim političkim ciljevima i kojima se ova politička kriza savršeno uklapa u taj plan. Svojim nečinjenjem oni doprinose produbljivanju krize.”

ULOGA FEDERALNOG PARALMENTA U RJEŠAVANJU KRIZE

Dževad Adžem, DF kazao je da uzrok krize leži i u samom Ustavu.

“Sve ovlasti za blokade koje su date uslovno rečeno HDZ-u i SNSD-u oni crpe iz Ustava, jer nemate mehanizme da to riješite. Ustav svake zemlje treba da osim prava građana definira i vlast političkih partija. Ali ne, mi imamo to da su političke partije iznad Ustava. Pa tako imamo ovu blokadu federalne vlasti koju radi HDZ i ja moram reći, jesu nam koalicioni partneri, ali SDA je u Vladi s njima, u Vladi koja nije potvrđena u Parlamentu, pa je tu još i nemogućnost premijera Vlade da popuni Vladu nedostajućim ministrima. Razgovarao sam Klubom DF-a da pokrenemo incijativu i da tražimo od premijera Novalića da postavi tri nedostajuća ministra u Vladi FBiH pa da vidimo šta će uraditi SDA i sa Čavarom. Evo Zastupnički dom, ubijeđen sam da će sve stranke glasati za popunu pa da vidimo i ko neće. Pa da vidimo da li su pojedinci I političke partije iznad Ustava pa ako je tako neka reagira sudstvo i neka privedu Čavaru, jer ometa implementaciju izbornih rezultata.”

SMIJEŠNO JE BILO GLEDATI ESCOBARA KAKO SJEDI PORED TOMISLAVA MARTINOVIĆA

Na ovaj detalj je ukazao Irfan Čengić.

“Kada je riječ o posjeti Escobara meni je zaista bilo smiješno gledati kako on sjedi pored Tomislava Martinovića, koji predsjedavajući Doma naroda i koji je isključivi pojedinac koji tri godine blokira FBiH. On ne želi staviti na dnevni red izbor predsjednika FBiH i njegovih zamjenika koji bi trebali predložiti novu Vladu FBiH. Mi zaboravljamo da Marinko Čavara jeste predsjednik Federacije, ali su njegove nadležnosti upitne, jer u Ustavu FBiH piše da je njegov mandat četiri godine. Velika je razlika između Vlade koja ima kontinuitet kad se i ne izabere nova i eksplicitne odredbe Ustava FBiH koja kaže da je mandat predsjednika Federacije četiri godine. Jako je licemjerno od Escobara i SAD-a uopće sjediti i pregovarati sa čovjekom koji je dio blokade. Tomislav Martinović je ključni problem u FBiH, Escobar sjedi s njim i ni u jednom momentu Escobar mu nije tražio da odradi da ono što mu piše u Ustavu FBiH I Poslovniku Doma naroda da zakaže sjednicu na kojoj se bira predsjednik FBiH. Dakle, ako ćemo govoriti o institucijama, prvo moramo krivce tražiti pojedinačno. I nije baš tačno da ih nismo mogli natjerati, mogli smo ih natjerati neusvajanjem budžeta, jer su HDZ- u i SNSD-u su pare iznad svakog interesa, sjećate se održane sjednice Vijeća ministara i usvojenog privremenog finansiranja. Mi da smo 2019. zaprijetili neusvajanjem budžeta imali biste Čovića koji bi predložio formiranje nove Vlade, jer su isti koalicioni partneri. On ovako svjesno razvlači ovu Vladu, jer je SDA ostala bez svojih ministara. Dakle, zaista mislim da smo trebali ići u taj jedan radikalan potez i vratiti ucjenom.”

Kada je riječ o Dodiku mislim da je dobar ovaj metod kojeg do sad rade probosanske stranke, da traže da se sve vrati u institucije- istakao je Čengić.

“Jer ako se spustite na Dodikov nivo on će vas pobijediti u toj prljavštini. Moramo insistirati na reakciji Tužiteljstva. Ne možete vi ništa od Predsjedništva tražiti, Komšić i Džaferović rade i radili su sve što je u njihovoj mogućnosti, na kraju su ga natjerali i da dođe na sjednicu. Ako iko krši zaključke NSRS to je Dodik. Jer on dolazi i odlučuje, jer vi i kad glasate protiv vi odlučujete i na to ga je natjerao Komšić koji je sazivao sjednice Predsjedništva BiH. Tužiteljstvo mora odraditi svoj dio posla. Ali i Međunarodna zajednica, a pogotovo svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle zemlje koje su svjedočile potpisivanju prije svega SAD. A najbolji način borbe protiv Dodika su izbori i zato podržavam ovaj zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u.”

OSMANOVIĆ: DODIK NAS ŽELI UVUĆI U PREGOVORE U KOJIMA NE SMIJEMO UČESTVOVATI

Ismet Osmanović je podsjetio da je jači angažman Međunarodne zajednice u ranijem periodu da se BiH što je moguće vise probliži jednoj formi normalne države.  Čemu toliko povjerenje spram SDS-a?

 “Iz Srbije i RS-a pričaju šta pričaju i mi tu ne realno ne možemo ništa. Mi se moramo fokusirati na našu politiku, politiku probosanskih stranaka koja mora ići u pravcu institucionalnog jačanja države na bazi ustavnog okvira. Nas Dodik pokušava uvući u jednu zamku. Izazvao je krizu. Hoće da vrati ovlasti, čak je jednu već i vratio mada nije još stupila na snagu. Jeste li ga čuli? Na svakom javnom istupu je rekao, tražim pregovore. On želi da probosanske stranke u razgovore. O čemu da razgovaramo? Da razgovaramo rušenju zakona BiH, bosanske stranke ne mogu u to ući, nema razgovora niti poregovora o tome hoće li Dodik i RS poštovati važeće bosanske zakone i prvenstveno Ustav BiH. Može biti razgovora kad se vrate u institucije, kad prestane sa prijetnjama da će urušiti OS BiH, UIO BiH itd. Tad možemo sjesti i razgovarati o unapređenju odnosa unutar BiH na bazi različitih prijedloga ili mišljenja o ovim oblastima. To je put za onoga ko se u ovoj državi ozbiljno bavi politikom i državom i stanjem u državi. Sa zakonima i Ustavom BiH ma kakav on bio se ne može poigravati na ovakav način. Dodik nikad neće pozvati tzv. njihovu saglasnost kako to oni nazivaju na OS BiH. Neće, zato što zna da ne može. Ali vrlo vješto igra.”

Osmanović je ukazao na još jednu važnu činjenicu.

Ovo nije utakmica od sedam, deset dana. To svi morate shvatiti. Prvo političari odgovorni, a onda i građani. Ovo je malo duža utakmica. Dodik očajnički želi pregovore. Kad bi dobio jednu trećinu od onoga što hoće on izlazi kao pobjednik na izborima iduće godine. Naravno Escobar je napravio jednu čudnu stvar, prvo je iz Washingtona poručio kako Dodik spašava svoje bogatstvo i rekao neće se sastati s njim, a onda je došao u BiH i sastao se s njim. I ta čudna situacija odvojenih sastanaka sa tri člana Predsjedništva i Dodik u četriri zida priča svoju verziju. I onda Dodik izađe I tvrdi kako mu je Escobar rekao da sanskcije nisu opcija, a onda Escobar jučer kaže na stolu su sankcije. To su igre koje treba da donesu to da ovdje neko treba da bude preveslan. Ne može se ovo riješiti tako brzo, mora se pustiti da određeni procesi se razviju, a tu će Tužiteljstvo morati biti prva karika za one koji odu prdaleko, ako ne bude onda zaista nema pomoći.Sjetimo se hrvatske samuprave i Jelavića, koji je napravio i goru stvar i šta se desilo? Tužiteljstvo, Sud, presuda i Međunarodna zajednica i čovjek pobjegao. To očekujemo od Escobara i naših američkih prijatelja”- kazao je Osmanović.

OVO JE DIPLOMATSKA IGRA KOJA PRELAZI NADILAZI GABARITE BiH

Šta hoće međunarodni predstavnici ovdje, šta hoće oni od nas da uradimo da riješimo ovu krizu pitanje je na koje je odgovorio nezavisni zastupnik Arapović.

“Govore nam da je ovo igra koja nadilazi gabarite BiH. Američka administracija ima četiri ili pet specijalnih izaslanika i sad je na sceni kod nas diplomatsko nadmudrivanje. Tu je i regionalno preslagivanje problema koji su čak veći i od BiH, primarno problem Kosova, jer ovo što Dodik radi sigurno je sinhronizirano sa režimom u Beogradu i dolazio u vrijeme kad se upravo pod američkim pritiskom pokušalo naći neko rješenje na Kosovu. Mislim da Dodik u suštini sad igra na dva ili tri paralelna kolosijeka, a jedan je unutrašnji izborni gdje on ako pobijedi na izborima to znači nastavak krize do tačke disolucije BiH. Drugi kolosijek jeste ekonomski gdje on pokušava ispregovarati održavanje režima uz pomoć međunarodnih faktora. I treći kolosijek je ovaj regionalani u kojem itekako opasnu igru igraju i Srbija i Rusije pa i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a.”

Dževad Adžem, iz DF-a kazao je kako nikad nismo do kraja definirali razloge pojačanog pritiska na disoluciju i probleme BiH.

“Plan je vrlo jednostavan, onog trenutka kad je izvršen popis 2013. do 2013, je bilo reformi i rasta i nije bilo price o disoluciji. Primjena rezultata popisa 2016. koja pokazuje da je vise od  posto Bošnjaka je bio alarm da se spriječi građanska država.”

Adžem je pozvao SDA da odluči šta želi.

“SDA traži ujedinjenje probosanskih stranaka kad smo došli pred raspad. Nikad se to nije tražilo dok su se pravili ustupci. SDA umjesto da je pravila i gradila institucije ona se u njih kadrovski ugrađivala I sad kad su napadnute institucije čude se što nisu jake. Mislim da je licemjerno da nakon Rezolucije SDA 2019. gospodin Izetbegović kaže kako ćemo možda riještiti krizu ukoliko Komšić pristine na izmjene Izbornog zakona. Mi nismo u koaliciji sa SDA vise smo u koaliciji sa državom i ako SDA napravi biulo šta popgubno poput Izbornog zakona na način na koji su nas pozvali da prihvatimo, naravno da ne bismo bili vise ni dvije sekunde s njima”- zaključio je.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Otvoreni studio Federalni radio kladionice kladionica
0 26.01.2023 17:31
formiranje vlasti Otvoreni studio sporazum
0 01.12.2022 09:35
Otvoreni studio Federalni radio
0 30.11.2022 20:57
Otvoreni studio Federalni radio
0 11.11.2022 20:51
Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
0 03.11.2022 17:20
Senadin Lavić Otvoreni studio Federalni radio
0 28.04.2022 10:08