Novo istraživanje: Ultra-prerađena hrana povezana sa 32 štetna uticaja na zdravlje
(Izvor: Ilustracija)

Novo istraživanje: Ultra-prerađena hrana povezana sa 32 štetna uticaja na zdravlje

Ultra-prerađena hrana (ultra-processed food - UPF) direktno je povezana sa 32 štetna efekta na zdravlje, uključujući veći rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2, pogoršanog mentalnog zdravlja i rane smrti, navedeno je u najvećem svjetskom istraživanju te vrste. alazi iz prvog sveobuhvatnog pregleda dokaza dolaze usred brzog rasta globalne potrošnje UPF-a kao što su žitarice, proteinske pločice, gazirana pića, gotova jela i brza hrana.

U Velikoj Britaniji i SAD-u, više od polovine prosječne prehrane sada se sastoji od ultra prerađene hrane. Za neke, posebno ljude koji su mlađi, siromašniji ili iz ugroženih područja, tipična ishrana se svodi na čak 80% UPF-a.

Nalazi objavljeni u BMJ sugeriraju da ishrana s visokim sadržajem UPF-a može biti štetna za mnoge elemente zdravlja. Rezultati pregleda koji je uključivao skoro 10 miliona ljudi naglasili su potrebu za mjerama za ciljanje i smanjenje upotrebe ultra prerađene hrane, rekli su istraživači. U istraživanju su učestvovali stručnjaci iz brojnih vodećih institucija, uključujući Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u SAD, Univerziteta u Sydneyju i Univerziteta Sorbonne u Francuskoj.

“Sve u svemu, pronađene su direktne veze između izloženosti ultra-prerađenoj hrani i 32 zdravstvena parametra koji obuhvataju smrtnost, rak i mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke zdravstvene ishode”, naveli su i dodali da je veća izloženost ultra-prerađenoj hrani bila povezana s većim rizikom od štetnih zdravstvenih ishoda, posebno kardiometaboličkih, uobičajenih mentalnih poremećaja i smrtnih ishoda.

“Ovi nalazi pružaju obrazloženje za razvoj i procjenu učinkovitosti korištenja mjera zasnovanih na populaciji i javnom zdravlju za ciljanje i smanjenje ishrane ultra-prerađenom hranom radi poboljšanja zdravlja ljudi.”

Ultra-prerađena hrana, uključujući zapakovana peciva i grickalice, gazirana pića, slatke žitarice i gotova jela, prolaze kroz više industrijskih procesa i često sadrže boje, emulgatore, arome i druge aditive. Ovi proizvodi također imaju tendenciju da sadrže mnogo šećera, masti i/ili soli, ali malo vitamina i vlakana. Prethodne studije povezivale su UPF sa lošim zdravljem, ali nijedan sveobuhvatan pregled još nije pružio široku procjenu dokaza u ovoj oblasti.

Da bi premostili ovaj jaz, istraživači su izvršili krovni pregled – sažetak dokaza na visokom nivou – od 45 različitih objedinjenih meta-analiza iz 14 pregledanih članaka koji povezuju UPF sa štetnim zdravstvenim ishodima.

Svi pregledani članci objavljeni su u protekle tri godine i uključivali su 9,9 miliona ljudi. Nijedan nije finansiran od strane kompanija uključenih u proizvodnju UPF-a. Procjene izloženosti ultra-prerađenoj hrani dobijene su kombinacijom upitnika o učestalosti ovakve ishrane i istorije ishrane i mjerene su kao veća u odnosu na manju potrošnju, dodatne porcije dnevno ili povećanje od 10%.

 

Istraživači su dokaze ocijenjivali kao uvjerljive, vrlo sugestivne, sugestivne, slabe ili bez dokaza. Također su ocijenjivali kvalitet dokaza kao visok, umjeren, nizak ili vrlo nizak. Sve u svemu, rezultati pokazuju da je veća izloženost UPF-u konzistentno povezana sa povećanim rizikom od 32 štetna ishoda po zdravlje, izvještava BMJ. Uvjerljivi dokazi su pokazali da je veći unos UPF povezan sa oko 50% povećanim rizikom od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, 48 do 53% većim rizikom od anksioznosti i uobičajenih mentalnih poremećaja i 12% većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Vrlo sugestivni dokazi su također pokazali da je veći unos prerađene hrane povezan sa 21% većim rizikom od smrti iz bilo kojeg uzroka, 40 do 66% povećanim rizikom od smrti uzrokovane srčanim bolestima, gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i problemima sa spavanjem, te povećanim rizikom od  22%. za pojavu depresije.

Postoje i dokazi o povezanosti između UPF-a i astme, zdravlja gastrointestinalnog trakta, nekih karcinoma i kardiometaboličkih faktora rizika, kao što su visoke masnoće u krvi i nizak nivo 'dobrog' kolesterola, iako su istraživači upozorili da dokazi za ova stanja ostaju ograničeni. Istraživači su priznali nekoliko ograničenja za krovnu reviziju, uključujući i to da nisu mogli isključiti mogućnost da su drugi neizmjereni faktori i varijacije u procjeni unosa UPF-a mogli utjecati na njihove rezultate. Neki stručnjaci koji nisu uključeni u istraživanje također su naglasili da je veliki dio istraživanja uključenih u krovnu recenziju bio slab i također su upozorili da nalazi ne dokazuju uzrok i posljedicu.

Međutim, dr Chris van Tulleken, vanredni profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za UPF, rekao je da su nalazi "potpuno konzistentni" sa sada "ogromnim brojem nezavisnih studija koje jasno povezuju ishranu bogatu ultra prerađenom hranom sa višestrukim štetnim zdravstvenim ishodima uključujući ranu smrt”.

“Dobro razumijemo mehanizme pomoću kojih ova hrana uzrokuje štetu”, dodao je. “Djelomično je to zbog njihovog lošeg nutritivnog profila – često su bogati zasićenim mastima, soli i slobodnim šećerom. Ali način njihove obrade je također važan – oni su dizajnirani i plasirani na načine koji podstiču prekomjernu potrošnju – na primjer, obično su meki i energetski gusti i agresivno se plasiraju obično ugroženim zajednicama.”

U povezanom uvodniku, akademici iz Brazila rekli su da su UPF-ovi „često hemijski manipulisani jeftinim sastojcima” i „učinjeni ukusnim i privlačnim korištenjem kombinacija ukusa, boja, emulgatora, zgušnjivača i drugih aditiva”. “Sada je vrijeme da agencije UN-a, sa državama članicama, razviju i implementiraju okvirnu konvenciju o ultra-prerađenoj hrani analognu onoj kakvu smo imali za duhan.”

U međuvremenu, posebna studija objavljena u Lancet Public Health sugerira da bi se u Engleskoj u naredne dvije decenije moglo spriječiti više od 9.000 smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima ako svi restorani, lokali brze hrane, kafići i pubovi stave broj kalorija uz određena jela na jelovnicima.

federalna.ba/The Guardian

zdravlje ultra prerađena hrana