videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2); upozoravamo na uznemirujuće snimke!

Novi snimak vršnjačkog nasilja u Zenici uznemirio javnost

Pojava vršnjačkog nasilja odavno je evidentirana pojava u bosanskohercegovačkom društvu. Novi slučaj iz Zenice ponovo je uznemirio javnost. Nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak koji sadrži pet minuta verbalnog i fizičkog zlostavljanja dječaka od drugih maloljetnika, pokrenuta je istraga o ovom slučaju. No, očigledno je cjelokupni sistem ponovo zakazao.

Snimak vršnjačkog nasilja objavljen na društvenim mrežama alarmirao je istražne organe. Prema informacijama iz policije, vršnjačko nasilje nad jednim maloljetnikom od drugih maloljetnika desilo se 13. aprila u dvorištu Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u zeničkom naselju Perin Han. Okolnosti o slučaju koji je prijavljen tek jučer još se utvrđuju.

„U okviru utvrđenih nadležnosti preduzete su mjere i radnje na rasvjetavljanju svih činjenica i okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. U toku narednih dana, a vjerovatno do kraja tekuće sedmice Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a bit će dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama“, navodi Samir Valentić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZDK-a.

Službenici Centra za socijalni rad Zenica obavljaju razgovore s maloljetnicima koji su učestovali i njihovim roditeljima. Dalje radnje biće određivane u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom.

„Centar za socijalni rad u ovom slučaju u zavisnosti od konačne odluke koja bude može poduzeti radnje u skladu s Porodičnim zakonom Federacije, a to su prije svega izricanje opomena, propust u roditeljskom staranju, eventualnog nadzora u porodici i u krajnjem slučaju podnošenja tužbe za oduzimanje roditeljskog staranja“, objašnjava Muamer Mehić, direktor Centra za socijalni rad Zenica.

O događaju su se oglasili i iz Školskog odbora ustanove na čijem igralištu se sve i odvijalo. Navode da poduzimaju sve što je u njihovoj moći u saradnji s Vijećem roditelja i istražnim organima:

„Napominjemo, također, da se cijeli događaj desio kada nije bilo nastave, da škola nije radila, da su djeca samovoljno došla i boravila na igralištu škole, te da iz tog razloga škola u cijelom slučaju nije trebala biti nadležna, ali je Uprava, ipak, poduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti i u okviru mogućnosti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio i kako bi sve proteklo zakonski i na najbolji način za našu djecu.“

Bez obzira na mjesto i vrijeme, struka smatra da je odgovornost na cijelom sistemu te da su djeca žrtve sistema. Upozoravaju da je krajnje vrijeme da se poradi na kapacitiranju stručnih službi, psihologa i socijalnih pedagoga, koji će se na inovativniji i bolji način s ciljem prevencije baviti potrebama djece.

„To opet nije garancija da se neće pojaviti izolirani slučajevi koji, kakav god sistem napravite, prođu stvari koje se ne mogu detektovati, ali većina njih preventivnim programima i radom stručnih službi se mogu prevenirati i to pokazuju nalazi iz svih drugih zemalja“, navodi prof.dr. Anela Hasanagić, profesorica psihologije na Univerzitetu u Zenici.

Problemi u socijalizaciji, nedostatak pažnje od roditelja, nedovoljno razvijena empatija, napad kao odbrana - samo su neki od uzroka vršnjačkog nasilja. Socijolog Sead Pašić smatra da su roditelji ključni faktor u socijalizaciji, uzor djeci i modeli po kojima uče, ali i da na odrastanje u današnje vrijeme utječu naročito društvene mreže.

„Situacija u porodici kod nas je transgeneracijski traumatična. Trauma ide iz generacije u generaciju, gdje se nasilje sakriva, prikriva, odobrava. Kad na to dodate amplifikaciju društvenih mreža, djeca u predpubertetu sebe počinju doživljavati kao odrasle, a niko im ne da potkrepljenje da su odrasli“, dodaje Pašić.

Vršnjačko nasilje je rastući društveni problem i cjelokupna zajednica mora izgraditi jedinstven stav i prestati zatvarati oči jer niko nije amnestiran od ovog problema. S obzirom na učestalost, crveni alarm je odavno upaljen, a prevencija je više nego neophodna jer su posljedice dalekosežne.

federalna.ba

vršnjačko nasilje međuvršnjačko nasilje Zenica
Zenica okupljanje oboljeli od dijabetesa
0 18.07.2024 15:05
Zenica ljekari intervencije
0 16.07.2024 13:10
KK Jumper Zenica WABA 2 liga
0 12.07.2024 09:42
Zenica šetnja Srebrenica
0 11.07.2024 12:13
utapanje Bosna Zenica
0 10.07.2024 18:07