Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja
(Izvor: Internet/Ilustracija)

Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja

Danas se obilježava Međunarodni dan kuhara koji je postao najvažniji dan za sve kuhare svijeta.

Pored promovisanja same struke, cilj Međunarodnog dana kuhara jeste osvijestiti ljude koliko je važno koristiti namirnice i začine na ispravan način, te koja jela okrepljuju i doprinose zdravlju. Jedan takav obrok koji dominira našim tanjirima je zasigurno supa/juha/čorba.

Supa nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja.

Supe su odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu, hranjive su, mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitohemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je naučno dokazano da ćete unijeti 20 posto manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tokom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode. Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u Bosni i Hercegovini. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na tlo BiH je došla iz Turkiye, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tečni obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant supe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i supe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.

Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim supama u prahu ili instant supama za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda.

federalna.ba/Fena

Međunarodni dan kuhara kuhanje zdravlje