Ugroženo zdravlje britanske kraljice, pozvani svi članovi porodice
(Izvor: Jane Barlow / POOL)

Ugroženo zdravlje britanske kraljice, pozvani svi članovi porodice

Britanska kraljica Elizabeta II (96) nalazi se pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, u Škotskoj, nakon što su se ljekari zabrinuli za njeno zdravstveno stanje, saopštila je Buckinghamska palata. "Nakon jutrošnje procjene, kraljičini ljekari su zabrinuti za zdravlje Njenog veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom", navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

"Svo kraljičino četvero djece sada je s njom u dvorcu Balmoral. Zajedno sa svojim unukom, vojvodom od Cambridgea. Ovo je ozbiljna situacija", napisao je Chris Ship, novinar i urednik kraljevske palate. Najavljen je dolazak i ostalih članova porodice, dok se mnogobrojni stanovnici okupljaju u Balmoralu. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry i Meghan, također će otputovati u Škotsku, rekao je portparol para za medije. Par, koji sada živi u SAD-u, posljednjih dana boravio je u Velikoj Britaniji zbog raznih angažmana.

Vojvotkinja od Cambridgea ostala je u dvorcu Windsor dok su princ George, princeza Charlotte i princ Louis krenuli u novu školu, saopćeno je iz palate Kensington. Troje djece princa Williama i Kate krenulo je u školu Lambrook, u Berkshireu, nakon što se porodica nedavno preselila u Windsor iz svog doma u okolini Londona.

Svi engleski mediji prilagodili su svoje programe, dok brojni portali ovu vijest prenose iz minute u minutu.

Pažljivo formuliranje saopćenja palate sugerira da se "moguće nešto ozbiljno događa", kaže bivši kraljevski dopisnik BBC-ja Richard Sumner. Govoreći na BBC Newsu, rekao je: "Cijela politika palate uvijek je bila podcjenjivačka i uvijek sam sumnjao da je moguće da je ovdje u pitanju nešto više od problema mobilnosti."

Uz poodmaklu dob mogu postojati i drugi kompliciraniji medicinski problemi, kaže on. "Kada imate 96 godina, naravno da ne možete očekivati da ćete imati zdravlje 25-godišnjaka. "Nadam se da je ovo prolazna oluja koja se može savladati, ali mislim da se, sudeći prema pažljivom tekstu palate, ovdje nešto ozbiljno događa."

Sumner dodaje: "Ljudi koji su je vidjeli kažu da je mentalno oštra i još uvijek jako zainteresirana za sve." Kaže da se čini da "je tijelo izdaje" - iako nije jasno "na koji način ili koliko jako".

Britanska kraljica je u srijedu otkazala angažmane po savjetu ljekara nakon susreta s odlazećim premijerom Borisom Johnsonom i njegovom nasljednicom na toj funkciji Liz Truss koji je održan u kraljevskom dvorcu u Balmoralu, umjesto tradicionalno u Buckinghamskoj palati.

federalna.ba

kraljica Elizabeta II zdravlje