Kakve su šanse da dogovor dobije podršku u institucijama?

U slučaju da u Neumu dođe do dogovora, kakve su šanse da dogovor dobije podršku u institucijama? Politika i političke izmjene možda jesu u fokusu, ali matematika je i u slučaju Izbornog zakona BiH od presudnog značaja. Ona je u ovom momentu prilično jasna - podložna je promjenama u slučaju da dođe do izmjena u vladajućoj većini, ali kako sada stvari stoje, Izborni zakon je u rukama opozicije.

Zastupnički dom državnog parlamenta broji 42 zastupnika. Najviše zastupnika ima Klub SDA – 8. Upravo oni su dio vladajuće koalicije koju na državnom nivou čine SNSD i partneri sa 8 zastupnika te HDZ BiH sa 5. U Zastupničkom domu ova službena koalicija ne funkcionira samostalno - na svakom zakonu moraju računati na ruke zastupnika drugih stranaka, prvenstveno DF-SDBiH, koji imaju 4 zastupnika.

Za izborne izmjene potrebna su tek 22 glasa - opća većina, no za ustavne reforme kamen spoticanja mogla bi biti neophodna entitetska većina i glas dvije trećine zastupnika. Bez opozicije do promjena ne mogu, a opozicija je u ovom momentu rasparčana. Pretpostavka je da ne možemo računati na one koji u neumskim pregovorima ne učestvuju – to su 4 SDP-ova glasa. Još toliko ima Naša stranka, uz Nezavisni blok, koja je jasno kazala - ako njihova verzija zakona ne bude dio rješenja, neće dobiti ni njihovu podršku. Nema podrške ni od zastupnika DF-a i Socijaldemokrata, koji su također odbili poziv. PDA nosi jedan glas koji bi izvjesno mogao biti protiv.

Glas po glas i stigli smo do 13 glasova protiv. Šta ostaje? To su eventualni glasovi opozicije koji su dio pregovora i traže rješenje. SBB ima jednog zastupnika, Narod i pravda također jedan glas, predstavnici NES-a dio su pregovora, a imaju jednog zastupnika, tu je i opozicija iz RS-a - SDS, PDP i DNS, koji su načelno rekli da će podržati dogovoreno rješenje i nose 5 glasova. To je ukupno 8 glasova.

Uz vladajuću koaliciju - 21 glas, plus glasovi opozicijskih pregovarača – 8, to je 29 glasova.

Ukoliko bi svi u Neumu bili jedinstveni, dogovoreno rješenje bi moglo biti usvojeno. Ako samo jedan od predstavnika iz Federacije bude protiv, neće biti neophodne entitetske većine. To znači da bi morali tražiti ruku među preostalim zastupnicima koji nisu bili dio pregovora. Sve je ovo u fazi kalkulacija „ako“, ali matematika je jasna – ruka ruku mije, a u ovom slučaju čak i jedna ruka mogla bi biti jako skupa.

federalna.ba

Izborni zakon
Izborni zakon Dom naroda PSBiH
0 27.05.2022 20:24
Izborni zakon Kasim Trnka Ustavni sud BiH
0 25.05.2022 20:39
Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
0 18.05.2022 16:48
Gordan Grlić Radman Izborni zakon Berlin
0 14.05.2022 21:37
Andrej Plenković Izborni zakon
0 09.05.2022 23:04