'Djecu s e-cigaretom, upozorim: To je ubilo moju kćerku'

'Djecu s e-cigaretom, upozorim: To je ubilo moju kćerku'

Majka tinejdžerice koja je umrla nakon što su joj pluća kolabirala vjeruje da su uzrok tome bile e-cigarete i traži strože zakone.

Tinejdžerka Rosey Christoffersen odmalena je voljela nogomet, a njezin je entuzijazam bio praćen talentom za postizanje golova. Pohađala je redovite treninge i igrala tjedne utakmice s lokalnim klubom, ali se jedne sezone zabrinula zbog brzog opadanja kondicije.

"Napuhana sam", rekla bi svom treneru u Wallasey Wanderersima u Wirralu dok se borila s iscrpljenošću, tražeći da je povuku na poluvremenu. Također se žalila svojoj obitelji na bolove u prsima.

Prethodno je bila povremeni pušač, ali je počela koristiti vape (e-cigarete) s okusom i ubrzo je to postala kompulzivna navika. Njezin lokalni liječnik opće prakse uvjeravao ju je da je nelagoda u prsima vjerojatno uzrokovana istezanjem mišića.

"Otišla bi u lokalnu trgovinu i kupila te tekućine za vaping, ali nikad ne bi dvaput vidjela istu bočicu", rekla je Rachel Howe, 45, njezina majka. “Bilo bi vapeova od kokosa, trešnje, žvakaće gume. Stalno joj je bilo u ustima.”

Na Valentinovo 2015. srušila se na ulici. Howe je rekla: “Jedna osoba me nazvala na telefon i rekla: ‘Mi smo s vašom kćeri, a ona je na podu. Netko je nazvao hitnu.'

Rachel Howe, 45, poziva na više istraživanja o učincima vapinga i strože zakone o prodaji vapea mladima. Uvjerena je da su e-cigarete odgovorne za smrt njezine kćeri tinejdžerice Rosey Christoffersen. Fotografija: Gary Calton/The Observer

Christoffersenina pluća su spontano kolabirala, stanje poznato kao bilateralni pneumotoraks. Kad je stigla u obližnju bolnicu Arrowe Park u Birkenheadu, bila je moždano mrtva.

“Uvijek mi je drago što sam bila pošteđena tog trenutka kada je pala”, rekla je Howe, koja živi u Wirralu. “Ne znam kako bih se nosila s tim. Kad sam je vidjela u bolnici, bilo je kao da udobno spava, ali jednostavno sam znala da je nema.”

Christoffersenina obitelj suočila se s ogromnom tugom, ali i s upornim pitanjem: kako se zdravi tinejdžer mogao iznenada srušiti i umrijeti?

Njezina je majka pitala jednog od liječnika hitne pomoći je li pretjerano korištenje cigareta možda bio faktor. "Ne znamo s čime imamo posla, s e-cigaretama", rekao joj je. "Znat ćemo za 10 godina kakvu štetu činimo."

Vlada želi promovirati e-cigarete pušačima jer dosadašnji dokazi pokazuju da oni imaju "mali dio rizika" od duhana. Neki liječnici upozoravaju da su pravila za marketing i prodaju e-cigareta u Ujedinjenom Kraljevstvu preblaga i kažu da je potrebno više istraživanja o zdravstvenim rizicima.

The Observer je otkrio u istragama o industriji vapinga posljednjih tjedana kako jedan od vodećih brendova očito krši pravila za promicanje vapea mladim ljudima na TikToku. Respiratorni liječnici također su se oglasili kako bi upozorili na "generaciju djece navučene na nikotin" i pozvali vladu da hitno revidira propise.

Nije provedena istraga o Christofferseninoj smrti, a tijekom godina njezina je majka na internetu istraživala veze između e-cigareta i potencijalno smrtonosnih bolesti pluća. Pneumotoraks je rijetko stanje i može se pojaviti kod zdravih odraslih osoba, ali neki liječnici su zabrinuti da bi mogao biti povezan s cigaretama.

Časopis Respiratory Medicine Case Reports izvijestio je u svibnju prošle godine o sve većoj povezanosti između pneumotoraksa i e-cigareta, ali je rekao da to još nije utvrđeno kao faktor rizika.

Howe je uvjerena da je vaping upleten u smrt njezine kćeri i želi da vlada uvede strožu kontrolu e-cigareta kako bi prestala biti privlačna djeci i mladima. "Potrebno je provesti opsežno istraživanje o tome", rekla je. "U međuvremenu, treba ih tretirati kao duhan i prodavati ih samo iz zatvorenog ormarića iza pulta."

Christoffersen, koja je pohađala srednju školu Hilbre u West Kirbyju i koledž City of Liverpool, imala je talent za dramu kao studentica, glumeći u scenskoj adaptaciji romana Anthonyja Burgessa A Clockwork Orange. Njena ju je majka opisala kao "kuglu energije, pune zabave”. Voljela je plivati, obožavala je nogometni klub Liverpool i bila redovita igračica Wallasey Wanderersa, osvojivši lokalnu ligu i kup dok je bila u momčadi do 14 godina.

Povremeno je počela pušiti kada je imala 16 godina, a e-cigarete je počela koristiti u rujnu 2014., nekoliko mjeseci prije smrti.

Njezina majka je rekla: “Sve su njezine prijateljice to koristile. Mrzila sam to jer je stalno koristila. Vjerujem da je postala ovisnija o vapingu nego što je ikada bila ovisna o cigaretama. Počela je imati bolove u prsima i imati problema s disanjem.”

Howe je rekla da je mislila da je vaping vjerojatno uzrok, ali nije smatrala da bi njezina kći mogla biti u opasnosti od iznenadne smrti.

Tjedan dana nakon što je Christoffersen kolabirala, njeno održavanje života je isključeno. Njezina je majka bila uz njezin krevet dok je njezin život odlazio. “Rekla sam joj da pliva, jer voli plivati. Bila je mala ribica. I zamolila sam ih da otvore prozor, a ove zrake sunčeve svjetlosti probile su se i obasjale je ravno na nju.”

Christoffersen je umrla 21. veljače 2015., tri dana prije svog 19. rođendana. Rekla je majci prošli tjedan da želi donirati svoje organe kako bi spasila živote. Donirala je svoje bubrege, jetru, transplantate kože, srčane zaliske i kost za rekonstrukciju lica.

Kasnije sam saznala kojim je sve ljudima pomogla, a čak mi je pisala jedna gospođa koja je dobila jetru, rekla je Howe. “Moja kći je umrla i pomogla spasiti osam ljudi. Odlično je."

Sada se nada da će još jedno nasljeđe njezine kćeri biti upozorenje da e-cigarete nisu bezopasne. “Vidim djecu kako uzimaju cigarete i odem im reći da vjerujem da je moja kći umrla od e-cigareta”, rekla je.

Profesor Andrew Bush, konzultant pedijatar za prsni koš u bolnicama Royal Brompton i Harefield i direktor Centra za pedijatriju i zdravlje djece Imperial College London, rekao je da je iznimno zabrinut zbog potencijalnih štetnih učinaka e-cigareta na zdravlje, a bilo je i slučajeva akutnog plućnog oboljenja. ozljede povezane s njihovom upotrebom iz cijelog svijeta.

Rekao je: "Zakonodavci bi ovo trebali shvatiti ozbiljno i tretirati e-cigarete kao duhan u smislu oglašavanja i običnog pakiranja."

Sigurnosna provjera koju je proveo Odbor za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu zaključila je da se očekuje da će rizik od štetnih učinaka na zdravlje od proizvoda za cigarete biti puno manji nego od cigareta. Pregledom je utvrđeno da izloženost česticama i nikotinu može biti povezana sa štetnim učincima na zdravlje i da su učinci udisanja sastojaka arome neizvjesni.

Između svibnja 2016. i siječnja 2021. Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Ujedinjenom Kraljevstvu primila je 231 prijavu o 618 nuspojava za koje se vjeruje da su povezane s proizvodima za cigarete. Od svibnja 2016. u Ujedinjenom Kraljevstvu bila su tri smrtna slučaja povezana s proizvodima za vaping.

Nastavna bolnica Wirral University NHS Foundation Trust, koja uključuje bolnicu Arrowe Park, rekla je da početna provjera njegovih zapisa nije pokazala da je Christoffersenova smrt prijavljena mrtvozorniku.

Priopćeno je kako nije bilo moguće provesti detaljnije provjere slučaja u raspoloživom vremenu.

federalna.ba/The Guardian

zdravlje e-cigarete
zdravlje sestrinstvo Salih Slijepčević
0 14.10.2022 19:39
kraljica Elizabeta II zdravlje
0 08.09.2022 14:00
karcinom rak kože Australija zdravlje
0 06.07.2022 08:59
visoke temperature zdravlje prevencija
0 03.07.2022 12:34