videoprilog Đenite Mešanović (Dnevnik 2)

Izborni se vraća u Dom naroda - u toku utakmice se ne mijenjaju pravila

Šta za izborni proces i izborni zakon znači odluka Ustavnog suda da HDZ-ov prijedlog izmjena ne narušava vitalni interes Bošnjaka? Praktično ništa jer dogovora o izmjenama izbornoga zakona još nema, a izbori su raspisani. Sve i da se nekim čudom dođe do dogovora o izmjenama izbornog zakona, one se neće moći primijeniti za ovogodišnje izbore. No, odluka suda vjetar je u leđa HDZ-u da prijedlog ponovno vrate u delegatske klupe. I kažu da hoće - samo je pitanje dana.

HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona nije štetan po vitalni interes bošnjačkog naroda. Odluka suda sasvim je jasna. No, traži se odgovor na pitanje šta ona sada znači, posebno ako se, a mora, u obzir uzme činjenica da su izbori raspisani, čime je ovaj proces uveliko u toku.

“Ne, ja mislim da ovo suštinski ne mijenja apsolutno ništa. U toku utakmice se ne mijenjaju pravila. Po pravilu ne bi imalo svrhe da se uopće raspravlja o ovakvom prijedlogu zakona pošto su već u toku faze izbornog procesa koje su predviđene po važećem izbornom zakonu. To znači da postojeći izborni zakon bi trebao da se primijeni za ove izbore”, kaže delegat u PSBiH Munib Jusufović (SBB).

Jasno, ali, kao i u svemu, postoji ono što se zove druga strana medalje. A to je da ova odluka Suda daje odriješene ruke HDZ-u da isti ovaj prijedlog vrati u parlamentarnu proceduru. I to prvo tamo gdje znaju da je prohodnost gotovo zagrantirana.

“Situacija na Domu naroda je takva da HDZ i SNSD imaju po 4 delegata. Znači - imaju većinu, iz čega proizlazi da bi, ukoliko se nađe na Domu naroda ponovo, ovakav prijedlog mogao biti usvojen”, podsjeća Jusufović.

Da je Dom naroda sigurna luka, itekako su svjesni u HDZ-u. Bez odlaganja Prijedlog izmjena izbornog zakona ponovo će uputiti pred delegate čim im Ustavni sud BiH dostavi odluku. Ne bi, ali moraju čekati. Jer procedure su HDZ-ovo srednje ime.

“Bojim se da će oni to još malo prolongirati. Procedure su takve da nama nije dovoljno da neko kaže da je nešto usvojeno na Ustavnom sudu. Po zakonu oni moraju dati nama presudu, otpemiti je, čini mi se da će se tu potrošiti desetak dana. Čim dobijem presudu, ja ću zakazati hitnu sjednicu i završiti taj posao”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ali ni to opet ne znači ništa. Zato što se o istom prijedlogu mora očitovati i Zastupnički dom. A tamo su šanse za ovaj prijedlog gotovo nikakve. Zašto insistiranje da se ovaj prijedlog, koji su mnogi stručnjaci ocijeni dubljom diskriminacijom, gura silom bar kroz jedan dom - zna samo HDZ. A jedan od razloga mogao bi biti da bi prolazak u jednom domu mogao služiti kao dobar argument pred međunarodnim posrednicima jer uhu ozbiljno zvuči da je zakon prošao bar jedan dom. Bez obzira na to što epiloga vjerovatno neće biti.

federalna.ba

Izborni zakon Dom naroda PSBiH
Izborni zakon Dragan Čović
0 21.06.2022 21:31
Dragan Čović Izborni zakon
0 15.06.2022 14:47
Dom naroda PSBiH izmjene Izbornog zakona
0 15.06.2022 11:27
Dragan Čović Dom naroda PSBiH
0 15.06.2022 10:42
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon izmjene Ustava
0 07.06.2022 11:54
Izborni zakon Kasim Trnka Ustavni sud BiH
0 25.05.2022 20:39