"BiH mora usaglasiti stav o izraelsko-palestinskom sukobu"
(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica-Isović)

"BiH mora usaglasiti stav o izraelsko-palestinskom sukobu"

Zastupnici SDA, HDZ-a BiH i PDP-a u Parlamentu BiH Safet Softić, Predrag Kožul i Branislav Borenović gostujući u Otvorenom studiju na Federalnom radiju urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović o temi BiH između Palestine i Izraela, kazali su kako su paušalne ocjene u javnom prostoru bilo da one dolaze od građana, civilnog sektora ili zvaničnika kontraproduktivne.

„Ne smijemo zaboraviti da je riječ o najkompleksnijem političkom pitanju u zadnjih sedamdeset godina u svijetu, vrlo komplikovanim odnosima u arapskom svijetu i sve ono što čujemo u našem javnom prostoru ne podrazumijeva masu činjenica o onome što se trenutno događa tamo na svetom prostoru. Ujedinjene nacije su vrlo vjerovatno u svojoj historiji najviše ponižene kroz izraelsko-palestinski sukob. A izjave koje slušamo u našem javnom prostoru uglavnom su vezane za neke sitne sopstveno-interesne sfere političkih partija i pojedinaca iz politike koji evo i na ovom pitanju pokušavaju da ostvare neke svoje ciljeve i političke benefite“- kazao je Softić.

Sa Softićem se složio Borenović kazavši da stavljanje na jednu ili drugu stranu i iznošenje paušalnih ocjena i stavaranje navijačkih tabora svakako nije dobro.

„Pogotovo što to dolazi iz BiH koja zna šta znači ratni sukob i kad postoje žrtve. I zato to treba poruke iz BiH da budu apel, poziv da se smire sukobi i izbjegnu žrtve dok se traga za mirnim rješenjem ovog kompleksnog pitanja koje ima svoju međunarodnu dimenziju. Ono što meni smeta je izjašnjavanje o nekim stavovima koji još više produbljuju odnose, ali to je rezultat ne postojanja stva institucija zaduženih za provođenje vanjske politike, Predsjedništvo i Vijeće ministara su trebali da izađu sa adekvatnom izjavom koja bi bila neka vrsta sveopšteg poziva iz BiH da nijedan sukob nije dobar da žrtve nisu potrebne i da svako pitanje treba rješavati mirnim putem“- kazao je Borenović.

Upravo izostanak zajedničkog stava je doveo do paušalnih iznošenja stavova.

„Zašto je stavljena zastava Izraela na Palatu pravde u Banja Luci treba pitati predsjednicu Republike Srpske, moj stav je jasan, protiv  sam gubitka bilo kojeg života i u Izraelu i Palestini. Evo ja pitam lidere tri vodeće političke partije zašto nemaju jasan stav, koji nije paušalan i navijački?“, kazao je Borenović.

Predrag Kožul iz HDZ-a BiH kazao je kako BiH malo i podijeljeno društvo i puno političkih konflikata te su samim time dodatne podjele kojima se bavimo iz vana nepotrebne i štetene.

„Posebno je nepotrebno za ovakvim paušalnim reakcijama od službenih osoba iz institucija to je kotraproduktivno i licemjerno. Činjenica je da sa jedne strane stižu snažne optužbe na račun druge strane u sukobu, a s druge strane znamo da je HAMAS u službenoj EU i SAD-u tretiran kao teroristička organizacija te je zaista licmjerno da jedna strana uopće ne kritizira ovo što čini HAMAS posebno zato što ta strana insistira na prijateljstvu sa SAD-om, na EU. Ne možemo jednom ovako drugi put onako. A to što nema službene usaglašene reakcije mislim da je nepotrebno da mi našu situaciju dodatno podgrijavamo temama koje nas se možda previše ne tiču ili nas ne dotiču, a ne možemo pomoći konkretno. I ovi zvaničnici sa strane što reagiraju neamju dovoljno saznanja o genezi ovog sukoba“- kazao je Kožul.

HDZ drži da je štetno davati bilo kakve ishitrene ocjene te stoga nema zvaničnog komentara- istakao je Kožul dok je Safet Softić kazao kako je zvanični stav BiH isključivo onaj kojeg donesu institucije.

„Prije svega Predsjedništvo BiH čiju utemeljenu odluku moraju imati svi zvaničnici koji komentiraju i daju ocjene o bilo kojem međunarodnom i pitanju koje zadire u vanjsku politiku. U ovom slučaju to je izostalo. I zbog toga imamo kontradiktorne izjave koje nas uvlače u nezgodne diplomatske situacije. Pa vidjeli ste reakciju premijera Izraela. Mislim da je Predsjedništvo sa svoja tri člana minimum što je moglo da uradi, da usvoji određeni stva, jer ipak je riječ o velikom svjetskom pitanju, sukobi su eskalirali, svaki dan gledamo slike i ubijenu djecu. Mislim da je Predsjedništvo moglo da usvoji jedan stav koji bi podrazumijevao ako ništa zahtjev za hitnim prekidom nasilja i zahtjev za mirovne pregovore utemeljene na onome što traže Ujedinjeni narodi i to da su uradili spriječili bi da se paušalni stavovi prenose na nas ovdje“- kazao je Softić.

Isto je kazao i Borenović.

„Ne mogu da shvatim da se nije moglo doći do tri, četiri rečenice koje bi poslale poruku da mi iz BiH znamo šta znače unutrašnji sukobi i žrtve“- poručio je. „Sve je moguće ako postoji volja.“

Mi u ovoj zemlji imamo vrlo ozbiljan problem sa Predsjedništvom BiH- kazao je Kožul.

„To je jedna problematična i dekapacitirana institucija, ne samo na ovom nego i evo i na primjeru Slovenije i sastanka. Samo svadja i poremećeni odnosi. Neću imenovati vi vrlo dobro znate na kojeg člana mislim. Jasno sam upozorio na to. Vidjeli ste da su članovi Predsjedništva otvoreno reagirali na sukob u Gazi bez zajedničkog stava. Tu je trebalo pameti biti da se od takvih reakcija suzdrže“- kazao je Kožul.

Borenović je kazao kako vladajuća koalicija iz Republike Srpske pravi paralele između BiH i Palestine i Izraela i to treba naglasiti.

„Vrlo je moguće da se napravi dogovor oko vanjskih pitanja. Uzeti ono oko čega se slažemo, a ostalo ne iznositi vani. To je džentlmenski način. Ali to je do pojedinaca u vlasti. Za svađu je potrebno dvoje. A usaglašen je stav onaj iza kojeg stojimo svi, a zajednički stav moramo donijeti entitetskim usaglašavanjem, a SDA treba pitati zašto su birali partnera u Domu naroda s kojim je nemoguće usuglasiti stav.“

„Ja da sam odlučivao tad podržao bih Ivanića za Dom naroda, ali nema svrhe sad se vraćati na to. To je druga tema“- kazao je Softić koji se osvrnuo i na dilemu da li je podrška HAMAS-u isto što i podrška narodu Palestine.

„Gledamo ovih dana karte kako se smanjuje teritorija Palestine i vi tu jasno u toj priči vidite ko je žrtva tih cikličnih sukoba. Preporučujem anlizu Zlatka Dizdarevića koji kaže da je HAMAS ustvari osnovao MOSAD. Govorim ovo uvažavajući njegov stav koji je vrlo kompetentan i time zapravo samo želim reći koliko je složena ta situacija i koliko mi o svemu tome ne znamo i zato moramo prestati davati paušalne ocjene i jedino što možemo jeste da budemo na strani žrtvava, a vidimo ko su žrtve“-zaključio je Softić.

 federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Vojin Mijatović Federalni radio Jasenka Tica Isović
0 15.07.2021 10:57
Otvoreni studio Vojin Mijatović Jasenka Tica-Isović
0 15.07.2021 09:03
Otvoreni studio Ivana Marić
0 08.07.2021 11:20
Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 08.07.2021 11:13
NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
0 24.06.2021 11:55
Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 17.06.2021 11:22