"Ako je Skaka trgovao glasovima, činio je to za svoj, a ne interes SDA"
(Izvor: Arhiva)

"Ako je Skaka trgovao glasovima, činio je to za svoj, a ne interes SDA"

Irfan Ajanović, posljednji potpredsjednik Savezne Skupštine SFRJ i jedan od osnivača SDA, gostujući u emisiji Otvoreni studio urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju kazao je kako je propast izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva velika sramota, ali da SDA nije kriva za poteze pojedinaca u Gradskom vijeću, kao ni za moguću političku trgovinu koja se vezuje uz ime aktualnog gradonačelnika Abdulaha Skake.

Svi smo mi na određeni način krivi što se ovo desilo, ja sam isto sa velikim oduševljenjem i ogromnim emocijama primio informaciju da je Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu i da će Sarajevo, evropski Jerusalim, dobiti takvog gradonačelnika koji je moralna figura, iznad svih drugih. Vrlo dobro ga poznajem, skupa smo sarađivali u teškim vremenima, on kao član Predsjedništva SFRJ, ja kao potpredsjednik Savezne Skupštine, vodili smo brojne razgovore u pokušajima de se uspostavi nekakva treća Jugoslavija koju drugi nisu htjeli, bili smo i članovi one čuvene državne Komisije koja je bila zadužena za kontrolu primirja na prostoru Hrvatske, negdje u ljeto '91. Vrlo dobro ga poznajem, izuzetno mnogo ga cijenim, oduševljen sam njime i to govorim kao osnivač SDA“- kazao je Ajanović.

Naglasio je da ne možemo ni jednu stranku vezati uz sve ovo ako nemamo čiste dokaze za svoje tvrdnje. SDA nije organizirala nikakve dogovore ni pravila ujdurme o tome ko će biti izabran- precizirao je Ajanović.

„Ja sam član Senata SDA i vrlo smo često u kontaktu, svi smo to pozdravili, nije GO SDA, nije Predsjedništvo SDA, jer se nisu ni sastali, ali se oduševljenje to zaista osjetilo. Ne možemo mi sada navodeći dvojicu, trojicu ili petoricu pojedinaca koji se bore za svoje pozicije nazivati stranačkim stavom.“

Upitan na koga tačno misli Ajanović je kazao da prati prozivke pojedinih članova SDA koji su navodno trgovali glasačkim procesom.

„Vidim spominju Skaku. Skaka nije SDA, on je čovjek koji se bori za svoje pozicije. Spominju i Hadžibajrića, ali ništa dok se to ne dokaže ne možemo tvrditi sa sigurnošću. Ali ono što želim da vam garantiram da ako je bilo šta od toga urađeno nije urađeno na temelju bilo kakvog akta ili dogovora iz SDA.Uzroci se očituju u činjenici potpune nevjerodostojnosti velikog broja gradskih vijećnika, ovi vijećnici su sramota za Grad Sarajevo. Ne smijemo generalizirati i govoriti da stranke stoje iza ovoga već neki članovi tih stranaka, svih stranaka koje su učestvovale u procesu izbora gradonačelnika.“

Pokazalo se da ova većina u GV nije dorasla Bogiću Bogićeviću- kazao je.

„Slažem se da Abdulah Skaka ako je učestvovao u procesima političke trgovine nije činio dobro i nije činio moralno, ali to nema veze sa SDA“- zaključio je Ajanović.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

 

Irfan Ajanović Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
Otvoreni studio Federalni radio kladionice kladionica
0 26.01.2023 17:31
formiranje vlasti Otvoreni studio sporazum
0 01.12.2022 09:35
Otvoreni studio Federalni radio
0 30.11.2022 20:57
Otvoreni studio Federalni radio
0 11.11.2022 20:51
Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
0 03.11.2022 17:20
Reuf Bajrović Christian Schmidt Federalni radio FTV Jasenka Tica-Isović
0 22.08.2022 18:01