Vujadinović: BiH je bila zemljica u sastavu Srbije. Lavić: Okanite se mitova.

Žustru polemiku između profesora Senadina Lavića i Željka Vujadinovića u Otvorenom studiju na Federalnom radiju izazvalo je voditeljicino citiranje izjave vojvode Živojina Mišića kralju Petru I iz 1918: „Poštovani, razumijem Vaše kraljevsko određenje, nacionalne interese, ali mislim da grešite u vezi sa prelaskom Monarhije preko Save, Drine i Dunava. Tamo nikada nije bila Srbija.“

Naime, Željko Vujadinović historičar i profesor banjalučkog Univerziteta pokušao je objasniti kontekst te izjave kazavši kako je tu zapravo bilo riječ o dilemi da li će tadašnja srpska vojska učestvovati u oslobađanju tih prostora ili ne. Zanimljivo je da je Vujadinović kazao kako sam Živojin Mišić nije u pravu, ali je potom kazao kako je zapravo ta njegova izjava precizno definirana i odnosila se na to da li će srpski vojnik koji je toliko izginuo i srpski narod koji je toliko izginuo u Prvom svjetskom ratu ginuti i dalje za oslobađanje zapadnih krajeva slovenskih. Vujadinović je kazao kako ne smijemo zaboraviti da je regenta Aleksandra obavezivala i Deklaracija Skupštine  Kraljevine Srbije iz 1914. poznata i kao Niška deklaracija u kojoj je rečeno da je ratni cilj Srbije u Prvom svjetkom ratu bio i oslobođenje sve naše neoslobođene braće Srba, Hrvata i Slovenaca i upravo to oslobođenje je koštalo još desetine srpskih života u oslobađanju zapadnih krajeva.

„Srpski vojnik je oslobodio i Dalmaciju, srpski vojnik je oslobodio i sve krajeve današnje BiH i sve krajeve današnje Hrvatske do Maribora, upravo je ta akcija srpske vojske onemogućila Italiju da sprovede odluke Londonskog sporazuma iz 1915. kojim bi joj pripala maltene čitava Dalmacija i drugi prostroi na južnom Jadranu. Prema tome Živojin Mišić je to imao u vidu“- kazao je Vujadinović koji je potom dodao:

„Prvi pomen Bosne je deseti vijek i kaže se da je Bosna zemljica u sastavu srbije.“

Na ovu izjavu burno je reagirao profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Senadin Lavić poručivši Vujadinoviću da mu je priča deplasirana.

„Kolega Vi vrlo dobro znate da se Konstantin Porfirogenet danas ne uzima kao autentični izvor, znate Vi da je 29. i 30. poglavlje dopisivano i tako dalje. Dakle, ta Vaša priča da je Bosna bila u sklopu Srbije je najblaže rečeno deplasirana i ja slijedim Nadu Klaić i njezin odgovor Vasi Čubriloviću i Simi Ćirkoviću i drugim historičarima i smatram da trebamo prestati na taj način doživljavati ovaj prostor. Srbija se prvi put jasno i glasno pominje 1791. godine kada se njome naziva Smederevski pašaluk i od tada možemo govoriti o modernoj Srbiji i ja ne bih volio da doživimo historiju kao ispunjenje naših sadašnjih želja, mitova i snova. I ta priča da je Bosna bila srpska zemlja, na tome je u 20. stoljeću najviše radio Vladimir Ćorović, Milorad Ekmečić i vrijeme je da zaboravimo na mitove Dositej Obradović, Vuk Stefanović Karadžić. Mitovi nisu istine. Ljudi na južnoslavenskom protoru nisu svi Srbi. Napokon to shvatite. Prošlo je vrijeme mitova. Dušanovo carstvo nije srpsko carstvo. Kao što RS nije država već administrativna cjelina BiH“- poručio je Lavić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Željko Vujadinović Senadin Lavić Otvoreni studio
Šaćir Filandra Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 21.10.2021 13:01
Dušan Janjić Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 21.10.2021 10:39
Nurko Pobrić Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 21.10.2021 09:32
Senadin Lavić Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 14.10.2021 11:10
Željko Vujadinović Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 14.10.2021 09:56
Pejo Gašparević Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 07.10.2021 15:18