videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Vlast u RS-u nasilje osuđuje, ali slobodu na izbor ne odobrava

Ne prestaju se nizati reakcije nakon sinoćnjeg brutalnog napada huligana u Banjaluci na LGBT aktiviste i novinare. Za sada nepoznata grupa sinoć je, prije napada na aktiviste, demolirala i prostorije Društvenokulturnog centra Incel. Osude i pozivi da se počinitelji sankcioniraju i slični događaji spriječe u budućnosti. Reagirale su brojne ambasade i međunarodni predstavnici u našoj zemlji. Ali ne i vlast u RS-u.

Tamo se, kažu, poštuje tradicija - otac je muškarac, majka žena. Ipak, ono što u ovom slučaju najviše zabrinjava jeste da bez obzira na pozive za sankcionisanje, niko od napadača još nije otkriven.

Nakon što je Policijska uprava u Banjoj Luci zabranila okupljanje aktivistima za prava LGBT+ osoba, aktivisti su u prostorijama banjalučkog Transparency Internationala održavali interni sastanak. Pojedinci su ispred prostorija čekali policijsku pratnju kako bi sigurno otišli kućama zbog mogućnosti napada, ali prije policije stigla ih je grupa huligana, napala te povrijedila tri osobe.

Međunarodni zvaničnici, političari, novinarska i druga udruženja nasilne napade su jasno osudili. Traže hitne sankcije za počinitelje.

Međunarodni predstavnici u BiH osudili napad na aktviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci

Delegacija EU-a u BiH, američka i britanska ambasada u Sarajevu najoštrije su osudili napad huligana na aktiviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci i pozvali vlasti u RS-u da hitno istraže ovaj slučaj i kazne počinioce. "Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi...

"Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde", naglasio je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine osuđuje napad na aktiviste u Banjaluci. Želim da podsjetim da je dodjeljivanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU našoj zemlji pružena prijateljska ruka i velika šansa za bolju budućnost naše djece, a da jedan od 14 prioriteta koje trebamo ispuniti uključuje i zaštitu i inkluziju ranjivih grupa", istakao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice (Bh. zeleni).

Aktivisti koji su prisustvovali napadu tek su u noći uz sigurnosnu pratnju došli u Sarajevo te zbog šoka i umora nisu bili raspoloženi za izjave, to će učiniti sutra u podne na pres-konferenciji, a danas su poslali saopćenje. Napad osuđuju druge kolege novinari i aktivisti. Mnogi su stava i da su čelnici RS-a u dobroj mjeri svojim izjavama doprinijeli stvaranju tenzija.

“Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banje Luke te politički zvaničnici, naročito predsjednik RS-a te gradnočalnik Banje Luke, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima”, saopćili su, između ostalog, iz Bh. povorke ponosa.

Bh. povorka ponosa: Napad je bio zločin iz mržnje

Jučerašnji napad na članove/ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove/ice LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta - naveli su u saopćenju za javnost.  Kako naglašavaju, policija je došla prije napada, u pros...

“Pozivamo i policiju i sve nadležne organe da ne samo istraže, već i oštro sankcionišu ovakve napade, a predstavnike vlasti da se ponašaju odgovornije, da se zaustavi ovakva retorika, zastrašivanje i napadi na sve aktiviste, građane, novinare, bilo koga ko djeluje u pravcu zaštite ljudskih prava, jer ovo je jedna zastrašujuća situacija”, upozorava Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

TIBiH - Zaustaviti zastrašivanje i napade na aktiviste koji se bore za ljudska prava

Transparency International (TI) u BiH osuđuje napad na aktiviste koji se dogodio ispred kancelarije TIBiH 18. marta, za vrijeme održavanja internog sastanka aktivista. TIBiH smatra da je ovaj napad direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti koje idu u smjeru etiketiranja i z...

“Upravni odbor BH novinari ocjenjuje kako je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i institucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao ‘neprijatelji’ Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta”, naveli su iz Udruženja BH novinari.

Policijska uprava nakon sinoćnjeg kratkog saopćenja u kojem su obavijestili javnost o događaju i da je sa svime upoznat dežurni tužilac, danas šuti. Oni koji su na vlasti osuđuju nasilje, ali jasno se trude dati do znanja aktivistima da ni u buduće neće biti dobrodošli.

“Osuđujem svaku vrstu nasilja, ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvrdnje. Naš stav je i dalje isti i bit će uvijek isti: Banja Luka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan”, istakao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

“Ko god ima neke druge stvari, mišljenja i stavove i prilazi tome, ja to ne sporim, ali mislim da mi ne trebamo da objašnjavamo našim unucima šta se ovo dešava. Prema tome, nemam nikakve osjećaje neke grižnje savjesti ili nečega. A što se tiče ovih koji su vršili te napade, bilo kakve nasilne radnje, postoji zakon, MUP, oni su upoznati i oni će odgovarati za takvo nešto”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Dodik: Neće biti povorki ponosa, zakonski će odgovarati svi koji su počinili nasilje

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da će zakonski odgovarati svi oni koji su učinili bilo kakve nasilne radnje u vezi sa povorkom ponosa, ali da održavanja takvih skupova u Banjoj Luci neće biti ni u narednim godinama. Dodik je naglasio da je policija taj skup zabranila s ciljem sigurnosti. "...

Osude i pozivi na sankcije počioniocima ne prestaju, ali dan poslije naznaka o tome da će neko odgovarati nema. Samo deklarativna obećanja uz jasno zauzimanje stava da je okupljanje i zabranjeno upravo zato da ne bi došlo do ovakvih napada.

federalna.ba

LGBTIQ Banja Luka
Banja Luka KPZ mrtav osumnjičeni
0 05.06.2023 11:37
Banja Luka hapšenje
0 04.06.2023 13:08
Ljubiša Petrović Banja Luka Bijeljina
0 03.06.2023 20:13
Bh. povorka ponosa Povorka ponosa LGBTIQ Sarajevo
0 24.05.2023 20:16