Međunarodni predstavnici u BiH osudili napad na aktviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci

Međunarodni predstavnici u BiH osudili napad na aktviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci

Delegacija EU-a u BiH, američka i britanska ambasada u Sarajevu najoštrije su osudili napad huligana na aktiviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci i pozvali vlasti u RS-u da hitno istraže ovaj slučaj i kazne počinioce.

U Banjoj Luci fizički napadnuti aktivisti za prava LGBT osoba

U prostorijama nevladine organizacije Transparency International u Banjoj Luci fizički su napadnuti aktivisti za prava LGBT osoba. Ima i povrijeđenih. Ranije danas okupljanje aktivista je zabranila policija. Aktivisti i aktivistkinje nevladinih organizacija „Geto“ iz Banje Luke i &bdquo...

"Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice", saopćili su iz Delegacije EU-a u BiH.

Ocijenili su da "kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS-, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi".

"Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su mirno okupljali u Banjoj Luci. Vlasti moraju da identifikuju i procesiraju one koji su počinili ovaj gnusni čin", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly izjavio je da su ga napadi u Banjoj Luci šokirali.

"Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjoj Luci naglašavaju stvarni utjecaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i propratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde", kazao Reilly.

Ispred prostorija Transparency Internationala u Banjoj Luci večeras su fizički napadnuti aktivisti za prava LGBTQ osoba, poslije čega je intervenisala policija.

Iz policije su saopćili da im je u 18.45 prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, odnosno da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Dodali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.

federalna.ba/Beta

LGBT Banja Luka
Banjaluka Banja Luka Jelena Trivić Draško Stanivuković SDS
0 23.06.2024 18:24
pijavica Banja Luka nevrijeme
0 04.06.2024 18:04
Miljenko Jergović Banja Luka Festival književnosti Imperativ
0 30.05.2024 21:04
Bajramski koncert Banja Luka
0 28.05.2024 15:58