Bh. povorka ponosa: Napad je bio zločin iz mržnje
(Izvor: Pixabay)

Bh. povorka ponosa: Napad je bio zločin iz mržnje

Jučerašnji napad na članove/ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove/ice LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta - naveli su u saopćenju za javnost. 

Kako naglašavaju, policija je došla prije napada, u prostorije gdje su oni kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebalo da se na tajnoj lokaciji sklone da bi bili sigurni.

- Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglašeno je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banje Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nezaštićene nasred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je nekoliko trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje - navodi se.  

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost 'to je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banje Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Grada Banja Luka Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja'.

- Mi smo od policije isporučeni huliganima. Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije - ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije - navodi se.  

Ističu da članovi/ce Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, članovi/ce dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine što uključuje i građane/ke Banje Luke i drugih gradova entiteta Republika Srpska.

- Shodno svemu navedenom, naglašavamo da je LGBTIQ zajednica u Banjaluci i diljem entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika, te izostanka policijske zaštite, trenutno izložena riziku od nasilja, te joj je stavljena meta na čelo. Zahtijevamo podizanje sigurnosti na najviši nivo, da bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba - saopćio je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa. 

Pres-konferencija povodom ovog događaja, kako navode,  bit će  održana sutra u 12 sati na adresi Dolina 1 u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

Bh. povorka ponosa LGBTIQ Banja Luka
Banja Luka Banjaluka Evropski centar za mir i saradnju Doris Pack biskup banjalučki Franjo Komarica
0 20.09.2023 17:04
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51
Christian Schmidt biskup banjalučki Franjo Komarica Franjo Komarica Banjaluka Banja Luka
0 17.09.2023 19:09
Lazarevo Banja Luka tijela
0 13.09.2023 12:04
sindikati protesti Banjaluka Banja Luka
0 11.09.2023 20:33
protest Banja Luka Banjaluka opozicija RS
0 07.09.2023 20:21