Visokoprerađene namirnice povećavaju rizik od hroničnih oboljenja
(Izvor: Fena/WH International Services GmbH)

Visokoprerađene namirnice povećavaju rizik od hroničnih oboljenja

Visokoprerađene namirnice su industrijski proizvedeni proizvodi koji uključuju modificirane prehrambene sastojke kombinovane s različitim dodacima koji se u tom obliku ne mogu pripremiti kod kuće. Stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica je povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta.  

Multimorbiditet označava pojavu dvije ili više hroničnih bolesti kod jedne osobe. To nije samo rastući zdravstveni problem u Evropi, već i u ostalim dijelovima svijeta.

U multinacionalnom istraživanju s 266.666 učesnika iz sedam evropskih zemalja, nutricionisti Univerziteta u Beču su u saradnji s Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC) otkrili da je stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta, kao što su rak i kardiometaboličke bolesti, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Posebno je uočena povezanost s visokoprerađenim životinjskim proizvodima, kao i sa zaslađivačima i gaziranim napicima sa šećerom. Druge namirnice, poput visokoprerađenih žitarica ili biljnih alternativa, nisu pokazale povezanost s povećanim rizikom. Studija je također pokazala da je rizik od multimorbiditetau različitim evropskim zemljama jednak kod muškaraca i žena kao i kod pušača i nepušača.

Rezultati istraživanja kao preventivu ističu postojeće prehrambene preporuke poput smanjenja konzumacije mesnih proizvoda i prelazak na pretežno biljnu prehranu, navodi se u saopćenju iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

nutricionisti životinjski proizvodi istraživanje
Njemačka vojska istraživanje
0 19.03.2024 10:23
Joe Biden razum istraživanje
0 04.03.2024 11:27
Kina istraživanje okeani
0 12.01.2024 12:38
ASA bolnica digitalizacija edukacija istraživanje
0 22.12.2023 11:04
ChatGPT istraživanje
0 23.11.2023 09:27
plinski štednjaci istraživanje astma azot-dioksid
0 08.11.2023 08:06