Veče poezije Izeta Sarajlića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Veče poezije Izeta Sarajlića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Veče poezije Izeta Sarajlića i promocija knjige ovog autora "Oči kroz koje ću i poslije smrti gledati" održani su večeras  u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a u okviru programa VII Internacionalnog festivala GRAD.

Knjiga "Oči kroz koje ću i poslije smrti gledati" novi je izbor poezije Izeta Sarajlića u zajedničkom izdanju Nove knjige iz Podgorice, Kosmos izdavaštva, Međunarodnog centra za mir iz Sarajeva, Štampar Makarija i Hercegovina izdavaštva iz Trebinja, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Promotori knjige su kćerka Izeta Sarajlića Tamara Sarajlić-Slavnić i Ibrahim Spahić, art direktor Festivala GRAD, a moderator direktorica Muzeja i književnica Šejla Šehabović.

Nova zbirka poezije naziv je dobila po stihu koji je Sarajlić posvetio upravo svojoj kćeri Tamari, inače kustosici Muzeja književnosti.

- Do objave ove knjige došlo je zahvaljujući ideji Ibrahima Spahića. On nas je povezao sa prijateljem moga oca, crnogorskim pjesnikom Radomirom Uljarevićem koji napravio odabir pjesama za ovu zbirku na čemu sam mu veoma zahvalna. Ovo je nakon smrti moga oca 2002. godine prva promocija jedne njegove knjige. Sretna sam da smo nakon budvanskog predstavljanja zbirke koja je održana krajem avgusta, uspjeli organizirati i sarajevsku promociju – kazala je Sarajlić-Slavnić.

Spahić je kazao da je Sarajlić bosanskohercegovacki književnik, intelektualac, sa posebnim senzibilitetom za filozofiju života i akademik koji je najviše volio govoriti svoje pjesme za strašću umjetnika teatra sustvarnosti.

- Nagrađen je svim priznanjima svog voljenog grada Sarajeva i domaćim  međunarodnim nagradama iza kojih je uvijek bilo priznanje za slobodu izražavanja pjesnika koji je zajedno sa svojom generacijom tvorio Sarajevske dane poezije da bi našao pobratimstvo lica u svemiru  poput Tina Ujevića. Istrajavao je  u mikrokosmosu  i makrokosmosu koji u vrijeme  vjestačke inteligencije bez pjesnika tone u beskonačni besmisao – kazao je Spahić.

Sarajlićeve stihove govorili su njegov unuk Vladimir Slavnić i saradnik Muzeja književnosti Luka Bošković, uz pratnju na gitari Enesa Ibričevića.

U okviru programa prikazan je i isječak sa crnogorske promocije knjige "Oči kroz koje ću i poslije smrti gledati" gdje je o liku i djelu Izeta Sarajlića govorio Radomir Uljarević, urednik knjige i pjesnikov prijatelj.

federalna.ba/Fena

Izet Sarajlić festival Grad
Izet Sarajlić Čitamo knjige Federalni radio
0 12.05.2023 21:00
Fojnica Izet Sarajlić
0 26.11.2022 22:49
Poster for Tomorrow festival Grad Art festival Grad
0 31.08.2022 22:54
Ibrahim Spahić festival Grad
0 29.08.2022 17:59