Festival GRAD - Održana likovna radionica u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu
(Izvor: Festival GRAD)

Festival GRAD - Održana likovna radionica u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu

U okviru VII Internacionalnog Festivala GRAD održana je  likovna radionica u Školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. 

Učesnici su inspirisani djelom "Europa i Zeus" Adisa Lukaca, profesora spomenute škole,  kreirali vlastite vizije o korijenima Europe.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić sa umjetnicom i direktoricom Škole primjenjenih umjetnosti Elmom Alić Šobot obišao je vajarske radionice i upoznaio se sa rezultatima rada u radionici.

Spahić se zahvalio na gostoprimstvu i čestitao mladim umjetnicima te istakao da Europa danas baštini u BiH vrijednosti koje je mediteranska civilizacija ugradila u njene temelje, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Skulptor Adis Lukač, rođen je u Sarajevu 1982. godine,  gdje je završio Srednju umjetničku školu i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku skulpture.

Učesnik je brojnih  internacionalnih izložbi i simpozijuma skulpture, član ULUBiH-a sa kojim izlaže.  Autor je spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu , reljefa Hasanaginica postavljenom u Narodnom pozorištu u Sarajevu te spomenika Mirzi Delibašiću koji je postavljen na platou Doma mladih Skenderija.

Pored skulpture i klasičnog pristupa  ovoj likovnoj disciplini, također se bavi  slikarstvom. Stoga u svojim izložbama kombinuje različite medije; crtež, slika i skulptura.

Dugi niz godina radi sa mladima koje uspješno priprema za prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti i na Arhitekturi. Radio  sa djecom sa poteškoćama u razvoju u Zavodu Mjedenica gdje je vodio keramičku radionicu.

federalna.ba/Festival Grad

festival Grad