Festival Grad: Otvorena izložba 100 plakata globalnog konkursa 'Poster for Tomorrow'

U sklopu 6. internacionalnog art festivala Grad večeras je u prostoru Doma mladih - KSC Skenderija otvorena izložba 100 plakata globalnog konkursa ”Poster for Tomorrow” sa temom borbe protiv lažnih vijesti - Fake News.

Izložbu je otvorila Milomirka Melank, politička aktivistica za ljudska prva, članica žirija i saradnica globalnog projekta”Poster for Tomorow”, čije je sjedište u Parizu.

- Fake News je projekt organizacije 'Poster for Tomorow”'. Organizaciju i ovaj projekat finansiraju Ujedinjene nacije i Vlada Francuske.  Radi se o tome da svake godine bude raspisan konkurs sa temom ljudskih prava. Do sada je bilo 10 takvih izložbi od 2010. godine, s malom pauzom u vrijeme korone, a tretirani su prava na rad, ženska prava, pravo na stanovanje, kao i sve akualne teme koje izaberu organizatori - kazala je Melank.

Direktor Festivala i predsjednik programskog savjeta  Ibrahim Spahić nalasio je da ovo peta izložba 100 plakata u Sarajevu, a širom svijeta je krajem prošle godine održano na desetine identičnih izložbi, u gradovima Francuske, Italije, Kine, kao nekoliko država Južne Amerike. 

- I ove godine će biti izbarano 100 najboljih plakata 'Poste for Tomorow' sa temom “Do The Wright Thing”. Riječ je o globalnom konkursu na koji svake godine pristigne više hiljada plakata, a žiri od 100 članova bira njaboljih 100 svake godine. Zbog pandemije izložba Fake News, koja je planirana 2020. je morala biti odložena i evo je sada pred nama u Sarajevu - kazao je Spahić.

Izložba će biti otvorena do 8. septembra.

Pored izložbi, na  programu ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 21. septembra,  biće performansi i koncerti uz gostovanja brojnih umjetnika iz bh. i regije.

Manifestacije na 6. internacionalnom art festivalu najvećim dijelom održat će se u otvorenim i zatvorenim prostorima KSC Skenderija, te u Domu Oružanih snaga i Muzičkoj akademiji.

federalna.ba/Fena

Poster for Tomorrow festival Grad Art festival Grad