U Sarajevu otvoren Internacionalni festival "Grad": Povratak urbanom životu u BiH

Pod motom “Urban samo/do/prinos” u Sarajevu je danas otvoren 6. internacionalni festival “Grad” koji će trajati do 21. septembra.

Prema riječima organizatora, festival predstavlja kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija te povratak urbane komunikacije i socijalne bliskosti i empatije.

Predsjednik i direktor Festivala Ibrahim Spahić pozvao je građane Sarajeva i BiH, da se pridruže i da daju doprinos, ne samo u kulturi, arhitekturi, sportu, nauci i obrazovanju već i jednom drugačijem životu ovom gradu i zemlji.

"Nama je potreban povratak gradu, povratak urbanom životu, kvalitetu života koji pripada svima, a to je pravo na kulturu koje pripada svakom čovjeku i svaki čovjek je dobrodošao na vlastiti festival", rekao je Spahić.

Festival je otvoren u ponedjeljak, 29. augusta, u čast povelje Kulina bana sa pratećim programom ceremonije otvaranja, na izvedbu imala operska solistica Aida Čorbadžić.

U prvom djelu Festivala organizovani su programi “Uvertira”, “Dani Kulina bana”. U programu, između ostalih, učestvuju, i Vitezovi kraljevskog grada Jajca i članovi Taekwondo kluba Željezničar, koji su izveli performans.

Također je održan nastup mladih košarkaša a potom i šetnja s Vitezovima kraljevskog grada Jajca.

Drugi dio Festivala biće posvećen šahu, šahistima i šahistkinjama.

Teme kojima će se baviti Festival “Grad” ove godine su i “Sloboda izražavanja” i “Urbane intervencije građanki i građana”.

Suorganizatori ovogodišnjeg festivala su KJP Centar Skenderija, IPC, Sarajevo Winter Festivar i Festival Grad.

federalna.ba/AA

festival Grad Ibrahim Spahić