Troje naučnika za metodu proučavanja dinamike elektrona dobilo Nobela

Troje naučnika za metodu proučavanja dinamike elektrona dobilo Nobela

Troje naučnika ovogodišnjici su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku koji su čovječanstvu dali nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula, objavjeno je danas u Stockholmu

Pierre Agostini sa Univerziteta Ohio State SAD-u, Ferenc Krausz sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Njemačkoj, i Anne L'Huillier sa univerziteta Lund u Švedskoj dobitnici su nagrade za fiziku za 2023. ;Hans Legren, generalni sekretar Švedske kraljevske akademije za nauku, objavio je danas imena dobitnika nagrade u Stockholmu.

Uz Nobelovo priznanje ide i novčani dio od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine. U saopštenju se navodi da je rad troje naučnika pružio čovječanstvu nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula za korištenje u oblastima kao što su elektronika i medicinska dijagnostika. U obrazloženju se navodi da su laureati svojim eksperimentima demonstrirali način stvaranja ekstremno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju.

“Sada možemo otvoriti vrata u svijet elektrona. Fizika atosekunde nam daje priliku da razumijemo mehanizme kojima upravljaju elektroni. Sljedeći korak će biti njihovo korištenje“, rekla je Eva Olsson, predsjednica Nobelovog komiteta za fiziku. L'Huillierova je na konferenciji za novinare rekla da je nagrada zaista prestižna, te da je sretna zbog priznanja.  

Prošle godine troje naučnika zajedno su dobili nagradu za fiziku jer su dokazali da sitne čestice mogu da zadrže vezu jedna s drugom čak i kada su odvojene. 

Francuz Alain Aspect, Amerikanac John Clauser i Austrijanac Anton Zeilinger dobitnici su prošlogodišnje nagrade za fiziku za istraživanja u domenu kvantne mehanike.

Jučer su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a objave o nagradama nastavljaju se sutra nagradom za hemiju, i u četvrtak nagradom za književnost. Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a za ekonomiju 9. otobra.

federalna.ba/Beta

Nobelova nagrada fizika
Nobelova nagrada za mir Nobelova nagrada Nobelove nagrade
0 10.12.2023 19:46
Nobelova nagrada Nobelove nagrade
0 10.12.2023 18:44