videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Svjetska banka: Privredni rast Kine veći od prognoziranog

Dan pred Božić zabilježen je pad nafte na svjetskom tržištu, i to ispod nivoa od 51 dolara. Nagli pad na svjetskim tržištima zabilježen je, drugu sedmicu zaredom, i to za više od šest posto. Sve je to posljedica rasta zaliha goriva u svijetu zbog sporog oporavka potražnje na nivo prije koronakrize, kaže struka.

Kod nas, za to vrijeme, na benzinskim pumpama gorivo je poskupjelo za 0,05 maraka po litru. Istovremeno, bilježe se osilacije na svjetskim berzama, ali i iznenađujuće kontinuiran rast na azijskom tržištu, što u konačnici predstavlja oporavak kineske privrede.

Cijena barela Brent nafte, koja se vadi u Sjevernom moru i referentna je za evropsko tržište, pala je 40 centi odnosno na 50,80 dolara. Prije dva dana je zaključila trgovanje u plusu od 1,12 dolara. Za to vrijeme cijena barela nafte, koja se vadi u Sjedinjenim Američkim Državama, pala je 36 centi - konkretno na 47,36 dolara.

Ipak, zaključeno trgovanje je u plusu od 1,1 dolar. Struka ocjenjuje da je raspoloženje na tržištu ohrabrila i vijest da je postignut privremeni sporazum EU i Velike Britanije o Brexitu, jer slabiji dolar pojeftinjuje naftu za druge valute i time podupire širu potražnju.

Najnoviji izvještaj Svjetske banke predviđa da bi privredni rast u Kini mogao doseći dva posto - što je više za 1,6 posto od prevdiđanog u junu ove godine. U izvještaju se također navodi da bi se u idućoj godini rast tržišta mogao povećati i do 7,9 posto.

- U proteklih nekoliko mjeseci vidimo napredak oporavka, ali postoje i znakovi da privatna potražnja, potrošnja i ulaganja također nastavljaju rasti - ističe Sebastian Eckardt, vodeći ekonomista Svjetske banke u predstavništvu za Kinu.

Izvještaji Svjetske banke pripisuju hitnom oporavku proizvodnje u industriji, i to zahvaljujući vladinim poticajima, makro politikama ali i velikim javnim ulaganjima. Dok Svjetska banka daje pozitivne izvještaje za Kinu, Evropa strahuje od novog talasa pandemije, a pojedini analitičari vjeruju da je stanje svjetskih tržišta još vrlo neizvjesno.

- Očekujemo da će uslijediti vraćanje nekih mjera koje su ranije usvojene. Vidimo da opet postoji fiskalni prostor koji će vlada nastaviti podržavati ali možda se preusmjerava s primarno velikih fokusa na infrastrukturnu potrošnju, na veću socijalnu potrošnju, što bi donekle potaknulo oporavak, ali bi također pomoglo Kini da postigne cilj rebalansiranja privrede, i to ciljano kroz model koji je usmjeren na potrošnju koja donosi pozitivan rezultat - dodaje Eckardt.

Iako je Kina uvijek važila za zemlju koja maksimalno i kontinuirano ulaže u razvoj domaće privrede, ekonomisti iz Svjetske banke koji analiziraju kinesko tržište, mišljenja su da Kina mora uspostaviti balans i dozirati unutrašnji oporavak sa prekograničnim rizicima. Upravo to je jedna od preporuka Svjetske banke koja se navodi u izvještaju.

federalna.ba

nafta
Venezuela Kina nafta
0 22.01.2021 11:07
nafta
0 17.12.2020 19:58
nafta
0 10.12.2020 19:07
nafta
0 08.12.2020 19:08
Elektrifikacija Električni automobili nafta
0 24.11.2020 10:20