Pravilnik o obaveznom označavanju tečnih naftnih goriva u BiH potrebno doraditi
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Pravilnik o obaveznom označavanju tečnih naftnih goriva u BiH potrebno doraditi

Udruženje poslodavaca u FBiH objavilo je da u načelu podržava donošenje Pravilnika o obaveznom označavanju (markiranju) tečnih naftnih goriva u BiH i uređenje tih pitanja u skladu sa propisima iz oblasti vanjskotrgovinske politike Bosne i Hercegovine, koji se odnose na standardizaciju i kvalitet tečnih naftnih goriva, ali insistira na njegovoj doradi i značajnijem uključivanju stručnjaka i zainteresirane javnosti u izradu konačnog teksta dokumeta.

Naglašavaju da se radi o izuzetno važnom propisu te ga je stoga morala pratiti odgovarajuća, detaljna fiskalna procjena, posebno s aspekta ostvarivanja javnih prihoda i interesa države i ostvarenja prihoda budžeta po tom osnovu.

Također, smatraju da sistem donošenja Pravilnika nije bio dovoljno transparentan, te da nisu imali priliku učestvovati u njegovom kreiranju, dati svoje prijedloge i sugestije za njegovo poboljšanje.

- Ukoliko se Pravilnik usvoji u predloženom obliku bit će to još jedan dodatni parafiskalni namet na teret, ionako previše opterećenih, privrednih subjekata u FBiH - ističu iz UPFBiH.

U UPFBiH smatraju predložena rješenja u smislu delegiranja nadležnosti za "usluge označavanja (markiranja)" pravnoj osobi ili konzorciju pravnih osoba nisu dobra, a posebno to nije dobro regulirati podzakonskim aktom ili odlukama jednog ministarstva, jer se radi o izuzetno odgovornoj i finansijski zahtjevnoj aktivnosti te sugeriraju da se ova oblast uredi posebnim zakonom.

- Također smatramo da kaznene odredbe u predloženom Pravilniku nisu dobro riješene. Smatramo da ih treba dodatno urediti na način da se strožije kažnjavaju oni koji ne poštuju odredbe Pravilnika. Smatramo da bi to sigurno uticalo na odgovornije ponašanje subjekata uključenih u postupanja previđena Pravilnikom - naglašavaju iz UPFBiH.

Prijedlog Pravilnika o obaveznom označavanju (markiranju) tečnih naftih goriva u BiH pripremilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u utorak bi se o navedenom pravilniku i njegovim odredbama trebala izjasniti i Vlada FBiH, zbog čega UPFBiH blagovoremeno reagira i traži od Vlade FBiH da ove i druge primjedbe vezane za stupanje na snagu ovog Pravilnika analizira i uvrsti u mišljenje koje će dostaviti resornom ministarstvu u Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Udruženja.

federalna.ba/Fena

Udruženje poslodavaca FBiH pravilnik nafta
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56
FERK JP Elektroprivreda BiH pravilnik
0 17.05.2024 13:04
Udruženje poslodavaca FBiH
0 15.05.2024 13:23
Rusija nafta prirodni gas porast budžeta
0 13.05.2024 11:59