Sjećanje na dan kada je odbranjeno Sarajevo

Drugog maja 1992., uz sirene za zračnu i opću opasnost, u Sarajevu su počinjali pakao i najhrabrija, najmudrija, rekli bismo žargonski, najmangupskija odbrana Sarajeva i BiH. Historija je ispisana u satima tog popodneva i noći koja je slijedila. Reći će mnogi, koji su tada brojali granate i eksplozije u glavnom gradu, ne postoji još jedan dan tokom godina opsade, čije se svake sekunde tako jasno sjećaju. Brojali smo granate i čekali, ni sami nismo znali, šta. Bila je subota, bio je lijep i sunčan dan. Bili su hrabrost, usud i otpor.

Pripadnici Teritorijalne odbrane, MUP-a RBiH, Zelenih beretki i nekolicine organiziranih, slabo naoružanih grupa, na današnji dan prije 31 godinu odbranili su Sarajevo, spriječili zauzimanje državnog Predsjedništva i podjelu grada. Srpske paravojne formacije, odmetnuti pripadnici republičkog MUP-a srpske nacionalnosti, niški specijalci, dobrovoljci iz Srbije, predvođeni bivšom JNA, krenuli su u opći napad na glavni grad Bosne i Hercegovine. Po povratku iz Lisabona, na aerodromu je zarobljen predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović. Drugi maj 1992., jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji, jer je zaustavljanje agresora u pokušaju zauzimanja Sarajeva bila prva važna dobijena bitka za državu Bosnu i Hercegovinu.
Svi kao jedan, branitelji Sarajeva stali su na branik grada. Među njima i maloljetni, golobradi mladići. Jedan od njih bio je Almedin Miladin.

 

Kroz ovu emisiju željeli smo podsjetiti na 2. i 3. maj 1992, na historijski značaj ovih datuma, na herojstvo branitelja i stanovnika Sarajeva. Bili su to presudni dani za glavni grad i državu BiH. Maj 1992. u Sarajevu obilježili su stradanje velikog broja civila, prvi veliki masakr u tadašnjoj Ulici Vase Miskina, danas Ferhadiji, ubistvo doktorice Silve Rizvanbegović iz kasarne Maršal Tito, Pofalićka bitka, granatiranje porodilišta, strahoviti napad na grad sa položaja VRS-a 28-29. maja kada je tadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, danas haški osuđenik Ratko Mladić, među ostalim, nikad procesuiranom generalu Vukašinoviću izdao naredbu da se stanovnici Sarajeva drže pod stalnom artiljerijskom vatrom, da im se razvuče pamet. Uz ogromne žrtve, Sarajevo je preživjelo april i maj 1992. i još 42 mjeseca pod opsadom. Ubijeno je više od 11 i po hiljada ljudi. Sarajevo pamti, ne zaboravlja svoje žrtve, časnu i dostojanstvenu odbranu.

 

Irena Antić

Otvoreni studio
Otvoreni studio
0 21.11.2023 20:58
Otvoreni studio Federalni radio
0 09.11.2023 17:12
Otvoreni studio poslodavci Zakon o zaštiti na radu Federalni radio
0 08.11.2023 20:46
Gaza Otvoreni studio humanitarna katastrofa
0 18.10.2023 16:53