'Sačekaću odluku Ustavnog suda o Agenciji za lijekove, pa onda djelovati'
(Izvor: AA)

'Sačekaću odluku Ustavnog suda o Agenciji za lijekove, pa onda djelovati'

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavo je da će sačekati da Ustavni sud BiH donese odluku o formiranju Agencije za lijekove Republike Srpske i tek onda djelovati. Schmidt je rekao da očekuje da Ustavni sud BiH sutra, u srijedu, donese odluku o tome da li RS ima pravo da osniva sopstvenu Agenciju i da očekuje da ta odluka bude sprovedena.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, na osnovu kojeg bi trebalo da se osnuje Agencija za lijekove RS, Ustavnom sudu uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. "Oni koji su mislili da će nastaviti da se ponašaju onako kako su navikli do sada malo su razočarani. Istina je da ne želim da plašim ljude, ali sasvim jasno ću da ponovim da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene", naglasio je on.

Dodao je da je "nada da su shvatili da je spreman da primjeni i 'bonska' ovlaštenja, mada to ne želi".

"Dakle, sačekajmo šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati, ali budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima", navo je Schmidt.

Zakon o osnivanju Agencije za lijekove RS stupio na snagu 28. juna, što je prvi konkretan vlasti ovog entiteta u procesu vraćanja nadležnosti sa državnog nivoa, o čemu je Narodna skupština RS zaključke donijela početkom decembra prošle godine.

Iz Ministarstva zdravlja RS su naveli da slijedi imenovanje direktora agencije i drugih tijela, kao i sprovođenje usvojenih akata.

Visoki predstavnik u BiH dalje je rekao da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona eura pomoći Republici Srpskoj zbog "secesionističkog ponašanja".

Naglasio je i da se "ne može isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati i o sankcijama".

federalna.ba/Beta

Christian Schmidt Agencija za lijekove
Elmedin Konaković Christian Schmidt
0 29.09.2023 15:03
SIPA Christian Schmidt Federalni radio
0 27.09.2023 16:54
SIPA Christian Schmidt provjere
0 27.09.2023 10:34
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 24.09.2023 13:21
Christian Schmidt Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 20.09.2023 13:22
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51