Roditelji ubijene Reevae Steenkamp protive se puštanju Pistoriusa na uslovnu slobodu
(Izvor: EPA-EFE/STRINGER)

Roditelji ubijene Reevae Steenkamp protive se puštanju Pistoriusa na uslovnu slobodu

Roditelji Reevae Steenkamp, žene koju je prije 10 godina ubio Oscar Pistorius, usprotiviće se molbi bivšeg južnoafričkog paraolimpijskog šampiona za puštanje na uslovnu slobodu, rekla je danas njihova advokatica Tanya Cohen.

Cohen je uoči saslušanja rekla da roditelji "neće smatrati da je Pistorius rehabilitovan, osim ako sve ne prizna". Pistorius je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp. On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Steenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorius je u Steenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja. Majka ubijene žene June Steenkamp rekla je da će podnijeti pismene i usmene izjave na današnjem ročištu protiv Pistoriusovog zahtjeva za puštanje iz zatvora. "Ona ne misli da Pistorius mora da bude pušten", rekla je Cohen ispred zatvora u Pretoriji, u kome je Pistorius od 2016. godine i gdje će se održati saslušanje.

Podnesak rođaka žrtve samo je jedan od faktora koji komisija za uslovni otpust razmatra kada odlučuje da li se prestupnik može prijevremeno pustiti na uslovnu slobodu. Komisija za uslovni otpust će također razmotriti Pistorijusovo ponašanje u zatvoru i da li bi on bio prijetnja po društvo u slučaju puštanja na slobodu.

Odluka o njegovom mogućem puštanju na uslovnu slobodu mogla bi danas da bude donesena, ali se čini da će za to biti potrebno nekoliko dana.

Pistorius je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obje noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana. Njemu su kao bebi amputirane obje noge ispod koljena.

Pistorius se nalazi u zatvoru sa mininalnim obezbjeđenjem, a nedavno se sreo sa ocem žrtve Berryjem Steenkampom, u sklopu obaveznog procesa poznatog kao "dijalog žrtve i prijestupnika", prenio je BBC. Gospođa Steenkamp je u više navrata izrazila nezadovoljstvo što Pistorius, dok izražava kajanje zbog ubistva svoje djevojke, nastavlja da tvrdi da ju je ubio greškom, misleći da je pljačkaš.

Ako Pistorius ne uspije da dobije uslovnu slobodu u prvom pokušaju, on bi ipak mogao da se obrati sudu tvrdnjom da, pošto je proveo u zatvoru više od polovine kazne, južnoafrički zakon predviđa da bi trebalo da bude pušten pod nadzorom.

federalna.ba/Beta

Oscar Pistorius Reeve Steenkamp
Oscar Pistorius pušten na slobodu paraolimpijac
0 05.01.2024 09:55
Oscar Pistorius privremeno puštanje
0 24.11.2023 11:17
Južna Afrika Oscar Pistorius pritvor kaucija
0 31.03.2023 17:35
Oscar Pistorius
0 29.11.2021 12:57