Južnoafrički sud odbio oslobađanje uz kauciju Oscara Pistoriusa

Južnoafrički sud odbio oslobađanje uz kauciju Oscara Pistoriusa

Bivšoj južnoafričkoj paraolimpijskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu, uhapšenom u 2016. zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp, odbijeno je puštanje na slobodu uz kauciju, saoćile su u petak zatvorske vlasti Južne Afrike i advokatica porodice žrtve. 

Pistorius je stekao pravo na uslovni otpust nakon što je odslužio polovinu kazne. Porodica Steenkamp se usprotivila njegovoj ponudi, rekla je za Reuters njihova advokatica Tania Koen.

- Mogu da potvrdim da je uslovni otpust odbijen, sudsko vijeće sastat će se za godinu dana da ga ponovo razmotri, a još ne znamo razloge (za odbijanje). Upravo sam dobila poziv od odbora za uslovni otpust. Veliki je osjećaj olakšanja za juni - kazala je Koen.

Odjeljenje za krivično-pravne službe u saopćenju je navelo da je "navedeni razlog da zatvorenik nije odslužio minimalni pritvor".

Nekada miljenik paraolimpijskog pokreta zbog zalaganja za veće priznanje i prihvatanje sportista s invaliditetom, Pistorius je ubio Steenkamp, manekenku i studenticu prava, u svom kupatilu na Dan zaljubljenih 2013. godine.

Sportista, poznat kao "trkač po oštrici" zbog svojih protetskih nogu od karbonskih vlakana, prošao je put od javnog heroja do osuđenog ubice, u suđenju koje je izazvalo interes širom svijeta, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Južna Afrika Oscar Pistorius pritvor kaucija