Pistoriuus zatražio prijevremeno puštanje iz zatvora
(Izvor: Fena/ Twitter)

Pistoriuus zatražio prijevremeno puštanje iz zatvora

Južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius zatražio je u petak prijevremeno puštanje iz zatvora, deceniju nakon što je ubio svoju djevojku u zločinu koji je šokirao svijet.

Pistorius (37), pojavio se pred odborom za uslovni otpust u popravnom centru van Pretorije gdje je trenutno zatočen.

Odbor razmatra profil bivšeg sportiste kako bi odlučio da li je pogodan za društvenu reintegraciju, saopćilo je odjeljenje za popravne službe.

- Nismo sigurni da li zatvorenik, ukoliko mu molba bude usvojena, ide kući danas ili će biti drugih uvjeta da mora proći kroz druge programe - izjavio je portparol popravne službe Singabakho Nxumalo za AFP ispred zatvora, gdje su se okupile brojne medijske ekipe.

Pistoriusu je to druga prilika za uslovnu slobodu u manje od osam mjeseci.

Izgubio je na prvom ročištu u martu kada je odbor utvrdio da Pistorius nije dovršio minimalni period pritvora koji je potreban za puštanje na slobodu.

Ustavni sud je prošlog mjeseca presudio da je to bila greška, otvarajući put za novo ročište.

Pistorius je ubio Reevu Steenkamp, manekenku, u jutarnjim satima Dana zaljubljenih 2013. godine, pucajući četiri puta kroz vrata kupatila svoje ultra sigurne kuće u Pretoriji.

U svijetu poznat kao "Blade Runner" zbog svoje protetike od karbonskih vlakana, proglašen je krivim za ubistvo i osuđen na 13 godina zatvora 2017. godine nakon dugog suđenja i nekoliko žalbi.

Izjasnio se da nije kriv i negirao je da je ubio Steenkamp u bijesu, navodeći da ju je slučajno zamijenio za provalnika.

U okviru programa rehabilitacije, Pistorius je prošle godine upoznao roditelje Steenkamp, u procesu za koji su vlasti saopćile kako ima za cilj osigurati da zatvorenici "priznaju štetu koju su nanijeli".

Roditelji Steenkamp usprotivili su se, međutim, u martu prijevremenom puštanju na slobodu, tvdeći kako ne vjeruju da je bivši sprinter rekao istinu o tome što se dogodilo i da nije pokazao kajanje.

Ne vjerujem u njegovu priču - kazala je tada majka Steenkamp, June.

Otac Steenkamp, Barry, preminuo je u septembru u dobi od 80 godina.

federalna.ba/Fena

Oscar Pistorius privremeno puštanje
Oscar Pistorius pušten na slobodu paraolimpijac
0 05.01.2024 09:55
Južna Afrika Oscar Pistorius pritvor kaucija
0 31.03.2023 17:35
Oscar Pistorius
0 29.11.2021 12:57