Pistorius na uslovnoj slobodi nakon skoro devet godina zatvora
(Izvor: Ilustracija/Siphiwe Sibeko)

Pistorius na uslovnoj slobodi nakon skoro devet godina zatvora

Bivši južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius danas je pušten na uvjetnu slobodu i sada je kod kuće nakon što je proveo gotovo devet godina u zatvoru zbog ubojstva svoje djevojke.

U saopćenju od dvije rečenice južnoafričke vlasti nisu objavile više detalja, a Pistorius je ujutro pušten iz zatvora u Pretoriji.

"Možemo potvrditi da je Oscar Pistorius pušten na uvjetnu slobodu, od 5. decembra 2024. Primljen je u kazneno-popravni sistem zajednice i sada je kod kuće", stoji u saopćenju.

Pistorius je proveo gotovo devet godina u zatvoru zbog ubistva Rive Stenkamp, ​​za zločin za koji je dobio 13 godina i pet mjeseci zatvora. U novembru mu je odobren uvjetni otpust, jer je prema južnoafričkom zakonu imao pravo na odsluženje najmanje polovice svoje kazne u zatvoru.

Pistorius je 14. februara 2013. u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupaonice, jer je, kako je rekao, mislio da je u kući provalnik. Tužitelji su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i reality zvijezda nakon svađe utrčala u kupaonicu, a da ju je Pistorius ubio u napadu bijesa.

Prvotno je bio osuđen za ubistvo iz nehata i dobio petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je žalbeni sud kasnije ukinuo presudu i osudio ga za ubistvo. Prvobitno je osuđen na šest godina zatvora, ali je nakon žalbe tužiteljstva osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Pistorius je ispalio četiri metka u Reevea Stenkampa, a sud je kao otežavajuću okolnost naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Očekuje se da će Pistorius zasad živjeti u ujakovoj luksuznoj kući u predgrađu Pretorije. Danas se ispred te kuće moglo vidjeti policijsko vozilo.

Živjet će pod strogim uvjetima uvjetnog otpusta do isteka kazne u decembru 2029. godine. Neki od uvjeta uključuju ograničenja kada mu je dopušteno napustiti kuću, zabranu alkohola i obavezu pohađanja terapije za kontrolu bijesa i nasilja nad ženama. Također, morat će obavljati društveno koristan rad.

Majka ubijene djevojke, June Stenkamp, ​​izjavila je danas da prihvaća oslobađanje Pistoriusa kao dio zakona u Južnoj Africi.

"Je li bilo pravde za Rivu? Je li Oscar proveo dovoljno vremena u zatvoru? Nikada ne može biti pravde ako se tvoja voljena osoba nikada ne vrati i nikakva zatvorska kazna neće vratiti Rivu. Mi koji ostajemo smo ti koji služimo doživotnu kaznu", izjavila je.

"Izlaskom Oscara Pistoriusa samo želim da mi se dopusti da proživim svoje posljednje godine u miru, zadržavajući fokus na Zakladi Riva Rebecca Stenkamp, ​​kako bih nastavila Rivino naslijeđe", dodala je June Stenkamp.

Pistorius će se morati redovno sastajati sa službenicima za uvjetni otpust u svom domu, a također će primati nenajavljene posjete vlasti. Nije mu dopušteno napuštati okrug Waterclough bez dopuštenja i zabranjeno mu je davati izjave za medije dok mu ne odsluži kaznu. Mogao bi se vratiti u zatvor ako prekrši neki od uvjeta.

Južnoafrička Republika ne koristi narukvice na prijestupnicima na uvjetnoj slobodi, tako da Pistorius neće nositi nikakav uređaj za praćenje. No, stalno će biti pod nadzorom službenika i morat će ih obavijestiti o velikim promjenama u svom životu, poput preseljenja ili ako želi dobiti posao.

Pistorius je šesterostruki osvajač zlata na Paraolimpijskim igrama, a ušao je u povijest kao prvi sportista kojem su amputirane obje noge, a koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama. Na Igrama u Londonu 2012. trčao je s protezama od karbonskih vlakana.

Dok je bila beba, amputirane su joj obje noge ispod koljena.

federalna.ba/Beta

Oscar Pistorius pušten na slobodu paraolimpijac
Hag Isni Kilaj pušten na slobodu
0 15.05.2024 12:51
Oscar Pistorius privremeno puštanje
0 24.11.2023 11:17
Južna Afrika Oscar Pistorius pritvor kaucija
0 31.03.2023 17:35
Branislav Zeljković pušten na slobodu
0 16.02.2022 11:28