Prada dizajnira novo NASA-ino odijelo za Mjesec

Prada dizajnira novo NASA-ino odijelo za Mjesec

NASA-ini astronauti letjet će sa stilom, a luksuzna talijanska modna dizajnerska kuća Prada pomaže u dizajnu svemirskih odijela za misiju na Mjesec 2025. godine.

Italijanska modna kuća radit će na dizajnu odijela zajedno s drugom privatnom kompanijom, Axiom Space.

U saopćenju za javnost, Axiom je naveo da će Prada u projekat unijeti stručnost s materijalima i proizvodnjom, javlja BBC.

Jedan astronaut rekao je za BBC kako misli da je Prada dorasla izazovu zbog njihovog dizajnerskog iskustva.

To iskustvo nije izgrađeno samo na milanskim modnim pistama, već i kroz Pradinu uključenost u jedriličarsko takmičenje America's Cup.

- Prada ima značajno iskustvo s raznim vrstama kompozitnih tkanina i možda bi zapravo mogla dati neke stvarne tehničke doprinose vanjskim slojevima novog svemirskog odijela - rekao je profesor Jeffrey Hoffman, koji je letio u pet NASA-inih misija i izveo četiri svemirske šetnje.

Ali rekao je da ljudi ne bi trebali očekivati da će vidjeti astronaute u "šarenim detaljima na svemirskim odijelima ili bilo kakvim otmjenim uzorcima poput toga. Održavanje dobrog toplotnog okruženja je ključna stvar".

- Svemirsko odijelo je stvarno poput minijaturne letjelice. Mora osigurati pritisak, kisik, održavati vas na razumnoj temperaturi - dodao je.

U saopćenju za medije, Artemis i Prada rekli su da će koristiti "inovativne tehnologije i dizajn" kako bi omogućili "veće istraživanje Mjesečeve površine nego ikad prije".

Misija Artemis 3 bit će prvi put da posada sleti na Mjesec od Apolla 17 1972. godine i imat će prvu ženu koja je sletjela na Mjesec u posadi - Christinu Koch.

federalna.ba/Fena

Prada NASA