Ponovo postavljena bista Isaka Samokovlije na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović
(Izvor: Fena)

Ponovo postavljena bista Isaka Samokovlije na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci danas su otkrili bistu Isaka Samokovlije na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, odakle je otuđena prije pet godina.

- Isak Samokovlija vratio se tamo gdje i pripada, uz velikane pisane riječi, koji su spisateljskom i ljudskom širinom obilježili književni i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ovakvi spomenici čine grad i oni podsjećaju da su u njemu živjeli, radili i stvarali izuzetni ljudi i umjetnici. Čuvati, njegovati i pamtiti našu bogatu kulturnu baštinu naša je svakodnevna zadaća – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja – izjavio je Feni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo je finansirao izradu biste koja je umjetničko djelo Stijepe Gavrića, akademskog kipara i profesora u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što mi je pripala čast da uradim ovu bistu. Cijela izrada trajala je mjesec dana. Nakon što sam završio model, bista je izrađena u Ljevaonici umjetnina u Novom Sadu – istakao je Gavrić.

Pored Grada Sarajevo, vraćanje biste jednog od najvećih i najpoznatijih bh. pripovjedača inicirala je i realizovala Jevrejska zajednica u BiH.

- Čini se da se Isak Samokovlija nakon nekoliko godina vratio kući – tamo gdje i pripada Sarajevu, jer je on pisac i pjesnik Sarajeva. Kada pogledate ovaj Trg sa svim ovim bistama imena koja su proslavila Bosnu i Hercegovinu upravo Isak Samokovlija je taj koji je najviše pisao o Sarajevu, koji je svojim pripovijetkama opisao ono što danas gledamo, a to je sarajevski komšiluk i suživot. On je ukazao kako se ovdje zna živjeti zajedno i može živjeti zajedno i zbog toga mi je drago što je ova bista zahvaljujući intervenciji Grada Sarajevo vraćena na svoje mjesto – rekao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Otkrivanju biste Isaka Samokovlije prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i Milan Trivić, te savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber.

federalna.ba/Fena

Isak Samokovlija bista
Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom Isak Samokovlija
0 13.01.2022 20:54
Mica Todorović bista
0 22.10.2021 20:12
Josip Broz Tito skrnavljenje bista
0 04.05.2021 13:41
Bijeljina bista Draža Mihailović
0 12.03.2021 12:44
Isak Samokovlija Goražde Dani Isaka Samokovlije
0 15.01.2021 20:22