videoprilog Hane Vranac (Federacija danas)

Počinju Dani Isaka Samokovlije

Počinje osamnaesta po redu manifestacija Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom. Događajem se slavi lik i djelo ovog književnika i ljekara, čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja Goražde, Sarajevo i Fojnica. Stoga se i manifestacija održava u ova tri grada.

Dane Isaka Samokovlije tradicionalno prati likovni i muzički program koji slavi ovog književnika i humanistu. Ovogodišnja manifestacija obogaćena je cjelogodišnjim sadržajem, a osnovni novitet je odluka dodjeljivanja književne nagrade s njegovim imenom, za najbolja prozna i dramska ostvarenja.

“To je, na neki način, poticaj svim stvaraocima da pokušaju i da više sudjeluju u kulturnoj sceni BiH, i da u isto vrijeme Isaka Samokovliju kao velikog našeg pisca što više vratimo u naš kulturni prostor”, kaže Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

Isak Samokovlija je pripovijedao o jevrejskim običajima koji su danas u izmaglici historije. S ciljem reafirmacije njegove književnosti i konteksta koje ona sa sobom nosi, planirano je i objavljivanje zbirke priča na engleskom jeziku.

"Isak Samokovlija i Laura Papo Bohoreta su dva pisca koja su sačuvala autohtonost događaja i običaja kod Jevreja koji danas više ne postoje ili su djelimično izubljeni. Oni su uspjeli da tako uđu u strukturu jevrejske porodice", istakao je Eli Tauber, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH.

Ako lik živi kroz djelo, Isak Samokovlija obitava kolektivnim sjećanjem kroz manifestaciju Sunce nad Drinom i zahtjevima koje ona postavlja domaćoj kulturnoj sceni.

federalna.ba

Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom Isak Samokovlija