Pacijenti oboljeli od dijabetesa nemaju jednak pristup terapiji, neki imaju sve, neki ništa

Predavanjem vodećeg medicinskog autoriteta na području endokrinologije i dijabetologije u Bosni i Hercegovini, održanom u prostorijama Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, Udruga za prijevremeno rođenu djecu "Mali heroji" Vitez obilježila je Svjetski dan medicinskih sestara.

Monika Blaž, predsjednica spomenute udruge kazala je kako je ove godine tema bila dijabetes.

"Veliki postotak stanovništva muku muči s dijabetesom i to je postala tabu tema. Većina roditelja djece oboljele od dijabetesa se na neki način, ne mogu reći stidi, ali zanemaruje tu temu. To je više do okoline, zato je važna edukacija i što više pričati o tom problemu", kazala je Blaž.

Predavanje je održala prof. dr. Velija Zelija Ašimi, jedna od vodećih endokrinologinja i dijabetologinja u državi s više od 30 godina kliničkog iskustva.

"Nažalost, sve je veći broj oboljelih od dijabetesa. Trenutne statistike govore o 537 miliona oboljelih. Od toga je pet posto pacijenata s tipom jedan dijabetesa, od kojeg obično obolijevaju djeca. Ovo je prilika da podignemo svijest u društvenoj zajednici i na neki način educiramo u prvom najodgovornije, a to su medicinski radnici, a onda i pacijente i roditelje djece oboljele o dijabetesa", istaknula je Velija Ašimi.

Dodala je i kako cijelu obitelj treba educirati jer je edukacija jedan od najvažnijih segmenata liječenja dijabetesa.

Po njezinim riječima, ovakva predavanja, osim edukacije, imaju i svrhu svojevrsnog upozorenja i apela nadležnima da nemaju svi pacijenti u državi jednak pristup terapiji.

Kako kaže, u prvom redu treba znati kako pripremiti obroke, davati terapiju, mjeriti šećer u krvi, nabaviti senzore koji se jednostavno apliciraju i traju 14 dana.

"Ovo je i neka vrsta inicijative da sistem pomogne oboljeloj djeci i oboljelima. Uvijek može više, ima inicijativa i nekih rezultata, ali nikad to nije dovoljno. U čitavoj državi najviše je uspio postići Brčko dristrikt vezano za dostupnost terapije. Nije to raspodijeljeno na jednak način, terapija nije dostupna svim pacijentima u državi, neki imaju sve, neki nemaju ništa i to nije u redu uopće. Zato i radimo ovakva predavanja da upozorimo i natjeramo naše političare da razmisle što bi se njima dogodilo ako dobiju dijabetes a nemaju podrške. To je jako teško", ustvrdila je Velija Ašimi.

Predavanju se odazvao veliki broj u prvom redu medicinskih radnika.

federalna.ba/Fena

Svjetski dan medicinskih sestara dijabetes Zelija Velija Ashimi