(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica Isović)

Otvoreni studio: Građani BiH ne vjeruju u slobodne i fer izbore

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, Dario Jovanović, direktor Koalicije Pod lupom i federalni parlamentarci Jasmina Zubić (SDP BiH) i Jasmin Duvnjak (SDA) složili su se u emisiji Otvoreni studio na Radiju Federacije BiH da se izborne malverzacije i nepravilnosti više ne mogu ignorirati, jer rastu u svakom izbornom ciklusu. Izborni zakon jeste klkjučno pitanje poboljšanja izbornog sistema no ne i jedino kojem trebaju izmjene.

„Sedam od deset građana i građanki ove zemlje vjeruje da izbori u BiH nisu slobodni i pošteni“- kazao je Dario Jovanović, direktor Koalicije Pod lupom.

„Prvenstveno je razlog za to politizacija svih segmenata društva, a to sve doprinosi općem nepovjerenju u institucije. Tu je i izostanak sankcija. Sve to su obilježja izbornog procesa. Do sad smo u sedam godina posmatrali 25 različitih izbora i primjetno je da broj izbornih nepravilnosti raste iz izbornog perioda u izborni period.“

Sve to je moguće zahvaljujući nepostupanju nadležnih organa i institucija koje ne sankcioniraju uočene nepravilnosti, prije svega se to odnosi na izbornu administraciju, tužilaštva, sudove i istražne organe- kazao je Jovanović.

„Sve te izborne nepravilnosti imaju direktan utjecaj na izborni rezultat i kad sve to saberemo naravno da građani nemaju povjerenja u izborni proces i naravno da ne vjeruju da su izbori pošteni i da sami rezultati predstavljaju volju građana, situacija je takva da to više nije moguće ignorirati“-kazao je Jovanović.

Jovanović je kazao da smo svi postali svjesni načina na koji se vara na izborima i svjesni smo obima problema.

„Evropska komisija u 14 prioriteta unapređenje izbornog procesa stavlja na prvo mjesto tako da mislim da je došlo vrijeme da mijenjamo ono što je građanima dozlogrdilo, jer su izbori preduslov svih drugih procesa i važni su. Ako dođete varanjem na vlast nećete onda poštivati ni druge zakone“- poručio je direktor Koalicije pod lupom.

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH kazao je da je suština izbora jeste da budu slobodni i pošteni i da izborni proces od početka do kraja bude u zakonskim okvirima.

„Smatram da je postojeći zakonski okvir odavno trebao biti izmijenjen u dijelu koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa, a da ne govorim o politički aspketima organiziranja izbora ili načinima biranja i tehničko-organizacionim aspektima koji mogu da ojačaju transparentnost i zaštite integritet izbornog procesa. Mislim da tu mora da postoji jasno opredjeljenje da se te stvari unaprijede“- kazao je Duvnjak.

Moramo kao politički faktori biti svjesni uočenih nedostataka i propusta.

„Ako mi na biračkim mjestima imamo vrlo kompromitiran izborni postupak i dosta kompromitiranih nezakonitosti to unači da je politička korupcija ukorijenjena odmah na biračkom mjestu. A sa biračkog mjesta se to dalje širi.“

Jasmina Zubić, zastupnica SDP-a BiH u Parlamentu FBiH kazala je kako je glavno pitanje zašto se ne mijenja Izborni zakon.

„Pa i zašto bi neko mijenjao Izborni zakon koji će mu sutra omogućiti da bude na poziciji. Izborni zakon je od 2001. pretrpio 18 ili 19 izmjena do 2016. On je već odavno zreo za izmjene, za potpuno novi zakon. Još kad se uzmu u obzir svi problemi, izborne krađe, zloupotreba glasova građana i njihovih prava to je situacija hitnosti izmjena. SDP je svojevremeno imao svoj konkretan prijedlog koji nikad nije dobio podršku. Sve ovo dugo, predugo traje, tu su i presude međunarodnih sudova koje niko ne provodi. Ne zaboravite da nam od ovog zakona zavosi kakvu će vlast građani imati.“

Glavno je pitanje zašto se ovo oteže i ne rješava, a vrlo je mala vjerovatnoća da se do Izbora 2022. nešto može desiti- kazala je Zubić.

MEDIJI IMAJU VELIKU ULOGU

„Nema nevinih u izbornom procesu u BiH. Izmjene Izbornog zakona su neophodne, ali taj isti, postojeći Izborni zakon je omogućavao do sad da se izbori provedu sa mnogo manje manipulacija i mnogo manje izbornih krađa i grešaka“- kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Rudić je kazala kako se mora izaći iz političkih manipulacija, a Izborni zakon je polje nepregledne političke manipulacije pogotovo kad je riječ o nacionalnim interesima.

„BiH ima segmentiranu političku scenu i teško je naći najbolji program, ljudi glasaju po inerciji, 200 političkih subjekata imamo- tu je gotovo i uz najbolji mogući monitoring nemoguće kvalitetno birati i izabrati. Mi nismo ni tehnološki osposobljeni da provedemo moderne izbore i dalje zaokružujemo, brojimo, i čekamo rezultate sedmicama, mjesecima. Osim toga nemamo demokratsku atmosferi ni slobodne medije koji omogućavaju građanima da dobiju odgovarajuću informaciju i u toj atmosferi mediji nose ogromnu odgovornost za izborni proces i tu nemamo kvalitetno prezentiranu kampanju“- naglasila je Rudić.

Pravila za medijsko predstavljanje su koncipirana za najviše tridesetak političkih subjekata, dakle mi imamo šest puta višei to je nemoguće sve predstaviti, sučeliti mišljenja.

„Još uvijek nije jasno šta je to predizborna kampanja u medijima, da li je to predstavljanje svih kandidata ili u studio dolaze i tek formirane partije? Odgovor medija na takvu situaciju je smanjivanje broja izbornih sadržaja. Mediji su zbunjeni i nameće im se odgovornost. Jer kako ih dovesti sve.“

Rudić je kazala da mediji snose odgovornost za selekciju. A kada je riječ o načinu vođenja pregovora o izmjenama Izbornog zakona, smatram da mediji ne trebaju pratiti bilo šta što se odvija mimo institucija.

Jesu, dobri su pregovori lidera, ali ako su van insitucija onda je to problem. Smatram da i Međunarodna zajednica pravi problem, razgovara izvan Parlamenta i samo sa političkim liderima. Znam da je svima u interesu da lideri postignu dogovor koji će se provesti kroz Parlament po tom urneku, ali to je jako loše za parlamentarni život. Međunarodna zajednica ruši ugled Parlamenta i to nije dobro. Imamo Interresornu radnu grupu i kroz nju treba raditi prijedloge, ako nećemo kroz institucije onda ne treba nikako da rješavamo te stvari“- poručila je Rudić.

Dario Jovanović je kazao kako je ipak dobro i što lideri razgovaraju. Ipak iskustvo nam govori da trebamo biti pesimisti.

„Stvar je političke neodgovornosti. Nas kao građane ne zanima kako će, ali moraju riješiti to u praksi. Meni je ipak ovo do sad korak naprijed u odnosu na ovo što smo do sad vidjeli. Ipak promjene podrazumijevaju ograničenu ustavnu reformu, jer nemoguće je implementirati presude međunarodnih sudova bez izmjene Ustava. Taj proces ide u četiri prava i mislim i da EU ide u ta četiri pravca. Jedan je intitucionalni kroz Interresornu radnu grupu, drugi politički kroz sastanke s liderima, treći međunarodni i četvrti mediji i učešće građana kroz javne rasprave.“

Jasmin Duvnjak je kazao je normalno da najveće stranke učestvuju u razgovorima o izmjenama Ustava i izmjenama Izbornog zakona.

„Ne vidim ja nikakvu bojazan da ti razgovori mogu donijeti nešto loše i nešto što bi se moglo netransparentno implementirati i na štetu građana. Sve na kraju mora proći Parlament“- kazao je Duvnjak.

Građani su osnov svih procesa- kazala je SDP-ova zastupnica Jasmina Zubić podsjećajući i na ulogu CIK-a.

„CIK itekako treba da bude dio procesa. SDP ne bi trebao podržati Zakon u kojem nisu učestvovali svi- građani, CIK“- kazala je Zubić.

Dario Jovanović je istakao kako je moguće vratiti povjerenje građana u izborni proces, ali je neophodno da donosioci odluka pokažu volju.

Ono što se nadam je da će do kompromisa doći. I da izborni proces neće biti ugrožen. Institucije koje rade, sankcije i monitoring- to je potrebno“- zaključio je Jovanović.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Senadin Lavić Otvoreni studio Federalni radio
0 28.04.2022 10:08
Nikola Lovrinović Jasenka Tica Isović
0 08.04.2022 14:25
Aner Žuljević Jasmin Duvnjak Ivo Tadić Otvoreni studio Federalni radio
0 30.03.2022 17:10
Adnan Huskić Evropsko vijeće Federalni radio Jasenka Tica Isović
0 25.03.2022 14:08
Kasim Trnka Federalni radio Jasenka Tica Isović
0 24.03.2022 14:32
Otvoreni studio Enes Osmančević Jasenka Tica-Isović
0 24.03.2022 10:47