Otvoreni studio, 27.02.2024.

U ovom izdanju emisije „Otvoreni studio“ govorimo o preprekama za ostvarivanje prava osoba i djece sa poteškoćama. Prepoznaje li sistem njihove potrebe i kako se društvo odnosi prema njima? Zašto je djeci koja primaju invalidninu onemogućeno pravo na dječiji doplatak, samo su neke od tema o kojima govorimo na primjeru Zeničko-dobojskog kantona. U emisiji govore Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“, Amela Talić, koordinatorica u servisnom centru Udruženja „Dlan“, Harun Aliefendić, predsjednik UO Koalicije udruženja osoba sa invaliditetom iz Zeničko-dobojskog kantona, resorni ministar u Vladi ZDK Antonio Šimunović i Alma Kozo, pomoćnica resornog ministra u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Habiba Čizmić ima status roditelja njegovatelja, no sistem i dalje ne prepoznaje svakodnevne potrebe djece sa poteškoćama.

„Već dvije godine mi to pomaže po pitanju odlaska u školu, jer moje dijete nema prijevoz u školu i dosta nam je olakšalo. Možemo očekivati, kada dođemo u godine, da nam uplaćuju penziju i radni staž. To je redovno što se tiče države. Moja kćerka se konstantno liječi u Turskoj, već četvrtu godinu, a zadnja je operacija bila prije mjesec dana. Jedina pomoć u vezi s liječenjem je jednokratna novčana pomoć od resornog ministarstva i jednokratna pomoć od Gradske uprave. Moja kćerka se operiše uz pomoć dobrih ljudi i organizacije Pomozi.ba, a za zadnju operaciju je pomogla i organizacija „Hrabro srce“, jer je operacije koštala 80 hiljada KM. Mi smo lično imali problema, jer su djeca diskriminirana u društvu, prosvjetni radnici su uvijek tu, pomažu, ali nedostaje empatije od djece prema djetetu s poteškoćama“, kaže Habiba.

Danas je Svjetski dan nevladinih organizacija. To je prilika da ukažemo na značaj nevladinih organizacija, kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“, koje pomaže djeci i roditeljima suočenim sa poteškoćama i različitim oblicima invaliditeta, te dodaje:

„Odužio se proces kojim očekujemo da se obezbijede sredstva, odnosno, da dođe do izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti u ZDK. Roditelji čak predlažu da organiziramo proteste, mada ja

vjerujem da će narednog mjeseca Vlada ZDK ove izmjene razmatrati i uputiti ih u skupštinsku proceduru.“

Podnesena je i inicijativa da se Udruženje „Dlan“ u Zenici i „Mala sirena“ iz Zavidovića proglase od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton.

„Mi smo otvorili servisni centar 2019. godine i imamo finansijsku podršku donatora USAID-a do 2025. godine. Mi očekujemo da ZDK preuzme obavezu finansiranja ova dva centra, u Zenici i

Zavidovićima. Naš status je bitan jer dajemo podršku cijeloj porodici. Mi smo servis institucijama jer radimo ono što one ne mogu stići i tražimo podršku da bi mi mogli, ne samo povećati broj usluga nego i pružiti kvalitetnije usluge“, navodi Dedić.

Amela Talić, koordinatorica Servis centra „Dlan“, kaže da još uvijek nema sistemskih rješenja za veliki broj osoba sa poteškoćama.

„Mi još uvijek nismo razvijeno društvo. Nedostaju nam rješenja u personalnoj asistenciji, potom rješenja u školskom sistemu, ali na svu sreću imamo servisne centre kojima se mogu obratiti roditelji. Naš stručni tim svakodnevno pruža podršku cijeloj porodici i od 2019. godine pružili smo više od 40 hiljada besplatnih usluga. Na društvenim mrežama, ali i svakodnevno, korisničke porodice izražavaju zahvalnost pruženim uslugama“, kaže Talić.

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom okuplja 16 udruženja iz Zeničko-dobojskog kantona. Koalicija i u proteklom periodu na različite načina u saradnji sa resornim službama i ministarstvima nastojala je da poboljša status osoba sa invaliditetom, navodi Harun Aliefendić, predsjednik UO Koalicije.

„Koalicija već šest godina postoji. Mi smo se pozicionirali kao relevantna organizacija koja pregovara sa nadležnim institucijama. Koalicija svojim radom potencira isključivo zakonska rješenja za status i prava osoba sa invaliditetom, kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i na području Federacije BiH. To ne ide uvijek kako mi zamišljamo. Usporenost rada ministarstava i političke promjene koje se dešavaju uslovljavaju da to nešto sporije ide“, kaže Harun Aliefendić, predsjednik UO Koalicije.

„Prošle godine usvojene su izmjene Zakona o pravima obitelji s djecom prema kojoj sva djeca s poteškoćama u razvoju, bez obzira na prihode, imaju doplatak“, kazala je pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u HNK Alma Kozo.

Antonio Šimunović, resorni ministar u Vladi ZDK, naveo je da je Ministarstvo izradilo izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom kojom će biti propisano ostvarivanje prava na dodatak za djecu i mlade s invaliditetom, kojim se u prihode za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite ne uzimaju primanja stečena po osnovu invaliditeta. Ovo pravo moći će ostvarivati djeca i mladi sa invaliditetom od 60% do 100%, bez obzira na prihode u porodici, do 27 godine.

Otvoreni studio
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Otvoreni studio
0 02.05.2024 10:45
Otvoreni studio
0 25.04.2024 17:13
Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
0 25.04.2024 11:35
Otvoreni studio
0 18.04.2024 18:30