Otac Martić nastavlja bilježiti kulturna dobra

U sklopu istraživanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine Kantona 10, karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije, znanstvenik i čuvar narodnog blaga, proteklih je mjeseci neumorno tragao za još nezabilježenim motivima. Dio tog projekta je i izrada kalendara za 2023. godinu.

Dvanaest mjeseci kalendara „Nematerijalna kulturna baština Hrvata, Srba i Bošnjaka u Kantonu 10“, predstavljeno je sa istim brojem pomno biranih kulturnih dobara.

Martić ističe kako su to kulturne prakse koje žive i danas, a s kojima se identificiraju, ljudi na području Kantona 10.

Nastanak ovih djela pratili smo i mi u Livnu i Bosanskom Grahovu. Odabrani 'modeli' slušali su upute i strpljivo pozirali. I za njih je to bilo neponovljivo iskustvo.

“Nije bilo teško, baš je bilo divno, prelijepo je bilo kazivati starinske običaje“, govori Agata Vrdoljak, članica KUD-a „Tribanj“ Župa Bila, Livno

Članica KUD-a Tribanj je i Mara Vrdoljak. Mnogo mladih, kaže, ne zna za te običaje – a možda će sad znati.

Rado se odazvala i Hajdučka družina „Mijat Tomić“ iz Tomislavgrada. Branko Matić priča kako su tu - mada to nije svojstveno za hajduke. Fotografirali su se, objašnjava on, s konjima.

Izrada kalendara i njegovo predstavljanje uz izložbu 12 umjetničkih fotografija još jednom su pokazali bogatstvo sva tri naroda koji obitavaju na području šest lokalnih samouprava koje čine Kanton 10. A sam rad na terenu bio je puno više od etnologije.

„Ono što je ljepota svih ovih projekata to je ta mreža novih poznanstava, prijateljstava, suradnika. A kad se ovo sve završi, onda se sav onaj umor i problemi zaborave - ostanu samo lijepe stvari“, kaže Martić.

A i sami smo se uvjerili u to gledajući srdačno pozdravljanje i dolazak svih onih koji su, bilo kao modeli, bilo kao logistika, doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan projekt privede kraju.

federalna.ba

Zvonko Martić nematerijalna kulturna baština Livno
dječija vatrogasna olimpijada Livno vatrogasci
0 24.05.2024 18:22
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Kamešnica Livno 100 žena na Kamešnici
0 19.05.2024 11:10
vrtići Livno finansiranje
0 13.05.2024 10:24