Osmančević: Građanima BiH niko ne može zabraniti učešće u izmjenama Izbornog zakona

Smatram da stvar koja je od početka postavljena loše ne može vremenom postati dobra- kazao je u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju profesor tuzlanskog i sarajevskog Univerziteta Enes Osmančević komentirajući netransparentni način vođenja pregovora.

„Sve je odrađeno u sferi tajnosti, bez suštinskog informiranja javnosti. To je prvo. Drugo, sami pregovori nisu od početka postavljeni dobro metodološki u smislu da se govori ne o ograničenim ustavnim promjenama već o principijelenom usaglašavanju sa standardima EU i na taj način bi možda i bilo više uspjeha. Ovako dobili smo više različitih konfuznih prijedloga, cilj koji je trebalo dostići je bio sakriven, a smatram da se odnosio na udovoljavanje zahtjevima Dragana Čovića. Osim toga bilo je i prijedloga kojima je bio cilj da unesu još više zabune to jeste da prikriju upravo taj suštinski cilj. Čitava stvar je bila sklonjena od javnosti čak i od političkih aktera koji su mogli i trebali biti uključeni u ove pregovore. Međunarodni predstavnici su samo u Nemu izašli pred medije i dali izjave, a sve ono što je uslijedili bile su reducirane informacije il izjave aktera koji suštinski nisu ni bili dio pregovora poput Radončića i Konakovića koji se su utrkivali ko će prije i više izaći pred novinare i dati svoju interpretaciju i svoje impresije pregovaračkim procesom. Egzaktnih informacija, zvaničnih informacija nije ni bilo.“

Pozadina svega jeste karakter bosanskohercegovačke politike koji isključuje javnost, građane i sve ostale aktere političke komunikacije, medije i NVO.

„To je manir koji traje decenijama nažalost. Sjetite se članova Predsjedništva koji su u jednom periodu da tako kažem hodali po kafanama zajedno sa međunarodnim predstavnicima i razgovarali o važnim pitanjima mimo institucija. Nikad niste znali gdje ćete ih naći i gdje se mogu ukazati u kojem raspoloženju i sa kojom agendom i političkim fantazijama. Ovo nije prvi put da imamo nerealne agende i politiku koja isključuje, a ne uključuje. Ne postoji pluralnost mišljenja, ni ukljućivanja ljudi u diskusije. Imamo embargo na informacije. Da nemamo teška pitanja koja nam valja riješiti ovo bi bilo smiješno, a ne tragično.“

Niko nam kao građanima ne može zabraniti da se uključimo u izbornu reformu i to je stvar naše građanske volje i zainteresiranosti- kazao je Osmančević.

„S druge strane stoji dugogodišnja aktivna isključenost birača, građana iz politike, stoji latentna javnost i politička nepismenost. Na sceni je letragija. Također ako uzmemo izborne krađe i manipulacije to također ilustrira stanje svijesti opće. I još uz to manipulaciju političkih subjekata koji se nameću kao predstavnici naroda, a ne svoga članstva. I ne raspravljaju o općim stvarima već imaju svoju isparcijaliziranu stvarnost u kojoj dominiraju interesi stranaka nad općim interesom i to je ona vrsta partiokracije koja je ovdje suspendirala demokratiju i uvela kakistokraciju kao oblik vladavine odnosno oblik vladavine u kojem vladaju oni najgori.“

Termin za raspravu o ustavnoj i izmjeni Izbornog zakona je sasvim sigurno pogrešan, u vremenu jakih tenzija, nesiugurnosti itd i bolje bi bilo da se o tome priča nakon izbora u jednoj drugačijoj atmosferi sa puno više raspoloživog vremena- naglasio je Osmančević koji je poručio da je izborna kampanja već počela, a njen sadržaj bi mogao biti i zabrinjavajući.

„Nažalost svašta možemo očekivati. Tu su problem stranački botovi koji na društvenim mrežama šire narative koji uključuju i govor mržnje, a politički lideri se pokušavaju distancirati od toga, da to nije njihov narativ već da je riječ o glasu naroda koji se ne može spriječiti. Imamo za to zakonska rješenja u okviru Krivičnog zakona, ali se to ne primjenjuje, a posebno kad je riječ o društvenim mrežama će biti teško uspostaviti kontrolu. Neki kantoni to pokušavaju tretirati kroz Zakon o prekršajima i to je nedovoljno dobra praksa, jer su propisi neujednačeni. Problemu se ne treba pristupati prekršajno već ga tretirati kao krivično djelo. U toku su neke inicijative, ali sve dok se nešto konkretno ne promijeni najmudrije je držati se pomenutih rješenja u okviru Krivičnog zakona“- kazao je Osmančević.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Enes Osmančević Jasenka Tica-Isović
Otvoreni studio Federalni radio
0 11.11.2022 20:51
Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
0 03.11.2022 17:20
Reuf Bajrović Christian Schmidt Federalni radio FTV Jasenka Tica-Isović
0 22.08.2022 18:01
Senadin Lavić Otvoreni studio Federalni radio
0 28.04.2022 10:08