'MZ je hranila krizu, sada neka spašavaju izbore od Čovića i Dodika'

U ovom trenutku ne možemo znati hoće li biti nove medijacije Međunarodne zajednice u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona- kazao je u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju Bodo Weber, saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

„Mada nakon ove posljednje propale runde pregovora po prvi put međunarodni pregovarači, i Angelina Eichorst i ambasador Michael Murphy su manje više rekli da je to to, ja ipak još ne bih isključio da mi još jednom iz ničega u narednom mjesecu iznenada vidimo njih dvoje da sjednu sa bh političkim liderima i pokušaju doći do rješenja.“

Weber je odgovarajući na pitanje o sudbini izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH, što je već najavljeno kao mogućnost, kazao da dio koji se odnosi na tehničke izmjene nikad nije bio sporan, pa i postoji mogućnost za dogovor.

„No što se tiče ovog drugog političkog dijela kojeg uopće nismo vidjeli, jer kao da smo svjedočili tajanstvenim pregovorima pa smo prinuđeni na osnovu izjava učesnika raditi rekonstrukciju, nije isključeno da Dragan Čović pokuša da gura nešto od onoga što je manje više dogovoreno, ali sumnjam da će proći, jer ako postoji i jedan princip koji važi u ovim pregovorima onda je to da nema dogovora.“

Od početka pregovora, negdje od februara prošle godine, kritike su upućivane Međunarodnoj zajednici zbog načina njihove medijacije- kazao je Weber.

„Na početku smo imali takvu vrstu pregovora da se nije ništa znalo, ni da se pregovori vode praktično između SDA i HDZ-a BiH. I to je kritizirano pa je reakcija bilo negiranje postojanja skrivene namjere u pristupu i pravcu kojeg je vodila EU, negiranje da postoji bilo kakava namjera o udovoljavanju zahtjevima HDZ-a BiH. Pa se onda otvorila priča da nije riječ samo o izmjenama Izbornog zakona već i se tu razgovara i o graničenim izmjenama Ustava BiH, a onda se u priču uvela i Interresorna radna grupa kako bi se stekao dojam da je to jedan pregovarački proces kroz kojeg se poštuju institucije. I eto nakon više od godinu dana u onom prošlosedmičnom traumatičnom finišu se spalo na odvajanje stranaka pa smo vidjeli neke „nove“ prijedloge, Palmerov prijedlog o elektorima pa onda o načinu popunjavanja Doma naroda itd, itd. Tu se vidi da uopće nije riječ o nekim ograničenim ustavnim reformama već o udovoljavanju interesima Dragana Čovića. Suštinske ustavne reforme moraju biti postavljene na ozbiljnim temeljima, a ne na osnovu onoga što traže Dragan Čović i HDZ BiH.“

Da li je način pregovoranja i medijacije koji smo imali priliku vidjeti od međunarodnih predstavnika, a koji je bio izložen kritici u BiH, normativ i dešava li se i u EU je odlično pitanje- kazao je Weber.

„Nažalost u jednom segmentu EU, u dijelu članica koje su išle putem izgradnje demokratskih standarda poput Mađarske, Poljske pa do Slovenije nažalost sve više toga ima zadnjih godina, ali na nivou EU, drago mi je da ste to pitali, toga da znate sasvim sigurno nema. Ovdje su na djelu nastupi i postupanje po pravilima EU. Pa i nastupi Eichorst i Sattlera primjerice. Potupanje u  BiH u procesu pregovora zaista jeste odstupanje od EU principa i standarda i preuzimanje onih koje dominiraju na Zapadnom Balkanu i to viđamo u posljednjih pet-šest godina. I to je matrica koja je dominirala i pregovorima o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije.“

Nažalost predstavnici ili pregovarači EU i SAD-a su uveliko doprinijeli eskalaciji i radikalizaciji političke situacije u BiH- istakao je Weber.

„Na jednoj strani tu je i Dodikov jednostrani put ka secesiji, a na drugoj strani radikalizacija koja dolazi od Dragana Čovića ako ne dobije ono što traži da će zajedno sa Dodikom spriječiti održavanje izbora, ne bojkotovati već spriječiti izbore. Dakle, nije riječ o bojkotu, budite oprezni i zovite to ilegalnim i antiustavnim pokušajem sprečavanja provedbe izbornog procesa. I nije tu riječ samo o tri kantona sa hrvatskom većinom već smatram da to uključuje isto postupanje i od strane RS-a. Tu vidite da su naši pregovarači hranili tu opasnu krizu i sad kad su propali pregovori, imamo i tu prijetnju neodržavanja izbora na jednom dijelu zemlje. Sada je obaveza Međunarodne zajednice da fokus preusmjeri na to da zaista izvrši veliki pritisak na HDZ BiH i Dodika da ne idu putem sprječavanja izbora s obzirom na to da su odgovorni za ozbiljnu eskalaciju neprilika u BiH“- zaključio je Weber.

 

/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Bodo Weber Jasenka Tica Isović
Otvoreni studio
0 02.05.2024 10:45
Otvoreni studio
0 25.04.2024 17:13
Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
0 25.04.2024 11:35
Otvoreni studio
0 18.04.2024 18:30