MMF ostaje pri zahtjevu za povećanje kamatnih stopa i smanjenje javne potrošnje

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda okončala je redovne godišnje konsultacije sa vlastima na državnom i entitetskom nivou u Bosni i Hercegovini, s ciljem procjene situacije i kreiranja savjetodavne politike. Uprkos protivljenju federalnog premijera Nermina Nikšića, MMF ostaje pri stavu da kamatne stope treba povećati, a plate u javnom sektoru smanjiti, kako bi se ublažila trenutno visoka inflacija.

 

Ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini nisu sjajne. Došlo je do pada stope ekonomskog rasta. Opada i stopa inflacije, ali je još uvijek na neugodno visokom nivou. MMF predviđa stopu rasta dva posto, a inflaciju na prosječnom nivou oko šest posto. Međutim, nesigurnost pojačavaju naglo usporavanje ekonomskih aktivnosti u Evropi i rast političkih tenzija u Bosni i Hercegovini. Stoga u MMF-u preporučuju da kamatne stope u Bosni i Hercegovini prate rast onih u eurozoni jer se na taj način smanjuje novčana masa u opticaju i tako snižava stopa inflacije. To je posao za Centralnu banku BiH, poručila je šefica Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Janku:

„Mislim da je ključna stvar da se suzbije inflacija i s obzirom na instrumente koji su na raspolaganju, fiskalni instrument je glavno sredstvo borbe protiv inflacije. U tom smislu pozivamo na fiskalnu politiku koja će biti manje ekspanzivna, a to se može osigurati smanjenjem tekuće potrošnje. Također, vidimo li potrebu za podizanjem kamatnih stopa, u tom smislu, Centralna banka bi trebala izvršiti taj prvi korak, s ciljem smanjenja velike razlike koja trenutno postoji između kamatnih stopa u eurozoni  i ovdje u BiH.“

Janku je dodala da je neophodno  ojačati finansijsku stabilnost, u smislu pripremljenosti za eventualne krizne situacije. Također, istakla je značaj provođenja fiskalnih, finansijskih i drugih reformi u skladu sa preporukama MMF-a, s ciljem podsticanja ekonomskog razvoja i stvaranja povoljnih prilika za ulaganja. Te reforme bi, kako je istakla, trebalo da se fokusiraju ne samo na smanjenje javne potrošnje već i reviziju zaposlenosti u javnom sektoru i poboljšanje sistema socijalnih davanja.     

Aktivnosti koje je delegacija MMF-a ovih dana imala u Sarajevu i Banjaluci nisu dio bilo kakvih pregovora o eventualnom kreditnom aranžmanu, već su redovna godišnja procedura, kazao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Juel):

„Što se tiče sljedećih koraka, nakon završetka ove posjete, sastavit ćemo izvještaj koji je rezultat posjete, koji ćemo prezentirati Izvršnom odboru MMF-a, po rasporedu u avgustu ove godine. Nakon toga, ako vlasti to odobre, taj izvještaj će biti objavljen na web stranici MMF-a.“

Janku je kazala da MMF-u nije podnesen formalni zahtjev za kreditni aranžman. Finansijske potrebe u Federaciji BiH su, kako je kazala, umjerene, dok su u Republici Srpskoj veće, te su predstavnici vlasti iskazali određeni interes za aranžman. Kada bude formalno podnesen zahtjev, MMF će biti spreman na razgovore.

 

Prilog: Miranda Fejzagić

 

Aktuelnosti