Kreće li Schmidt u suštinske ili tek tehničke izmjene Izbornog zakona BiH?
(Izvor: Arhiva)

Kreće li Schmidt u suštinske ili tek tehničke izmjene Izbornog zakona BiH?

Od jutros ured OHR-a i visoki predstavnik puni naslovnice portala u našoj zemlji. Kako se iz brojnih reakcija koje su preplavile društvene mreže može razaznati Christian Schmidt krenuo je u svojevrsne pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Iako OHR zvanično ovu informaciju nije potvrdio i prije nego se utvrdilo o čemu se zapravo radi reagirali su mnogi. Među prvima su se oglasili lider DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, Peđa Kojović.

"Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.  Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije da se jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH", rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog ureda.

"Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije. A to je upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutna većina", stoji između ostalog u reakciji Peđe Kojovića.

Da su svojevrsne konsultacije o izmjenama u toku potvrdio je i zastupnik SDP-a u Parlamenu BiH, Saša Magazinović. “Visoki predstavnik konsultuje se o namjeri da izađe u susret HDZ-ovim izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu!”, kratko je komentarisao Magazinović.

U informaciji o današnjem sastanku u OHR-u pojavilo se i ime Mire Lazovića, kao jednog od učesnika. Ovu informaciju potvrdio je i sam Lazović. “Bio je sastanak u OHR-u. Dogovor je da se o sadržaju razgovora ne izlazi u javnost, kratko je kazao Lazović za Oslobođenje.

Podsjećamo, posljednji put kada je visoki predstavnik koristio Bonske ovlasti bilo je u junu mjesecu nametnuvši tada odluku o finansiranju oktobarskih izbora. Tada je rekao: “Budući da finansiranje izbora koji su predviđeni 2. oktobra, još nije obezbjeđeno, potrebno je hitno osigurati da se izbori održe na vrijeme. Mojim odlukama se pravosnažno mijenja odluka Vijeća ministara BiH, te dodjeljuje puni iznos od 12,5 miliona KM CIK-u BiH, kao i osiguravaju trajna, sistemska rješenja za automatsko i kontiunirano finansiranje izbora. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku, i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost puno ljudi da se uistinu provedu ovi izbori. Svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti”, rekao je Schmidt i dodao da pripreme za održavanje izbora mogu početi neometano.

Osim toga u izvještaju koji je u maju podnio Vijeću sigurnosti UN-a Schmidt je kazao kako su neprihvatljive najave "teritorijalne reorganizacije" zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH. "Time se aludira na "sablast trećeg entiteta" i takva retorika je destabilizirajuća i štetna po odnose među etničkim zajednicama u BiH", istakao je tada i dodao ipak da "je izvjesno da se problem (izborne reforme op.a) neće moći niti riješiti "bez pritiska međunarodne zajednice", kao i da sudionici pregovora moraju odustati od maksimalnističkih zahtjeva".

Iako se o suštinskim izmjenama tek nagađa, ako je suditi prema pomenutim reakcijama čini se da visoki predstavnik ide prema ispunjavanju "želja HDZ-a BiH". Ipak, sve je još uvijek obavijeno velom tajni i nagađanja, a brojni sudionici ranijih pregovora ističu da će kao i obično javnost o svemu biti obaviještena naknadno i vjerovatno prekasno.

federalna.ba

Christian Schmidt izmjene Izbornog zakona
Elmedin Konaković Christian Schmidt
0 29.09.2023 15:03
SIPA Christian Schmidt Federalni radio
0 27.09.2023 16:54
SIPA Christian Schmidt provjere
0 27.09.2023 10:34
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 24.09.2023 13:21
Christian Schmidt Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 20.09.2023 13:22
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51