Koalicija Država: Pružite otpor pravljenju nove Palestine

Koalicija Država: Pružite otpor pravljenju nove Palestine

Predsjednik Platforme za progress i kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima Mirsad Hažikadić na današnjoj konferenciji za medije ispred OHR-a u Sarajevu istaknuo je da je autoritet funkcije visokog predstavnika neupitan, ali da Schmidtov ulazak u najosjetljivije teme bez ikakvog legitimiteta predstavlja "prelazak crvene linije sa teškim posljedicama". 

Pozvao je visokog predstavnika da odustane od izmjena koje namjerava donijeti, te naglasio da na taj način on nagrađuje političke opcije koje odlikuju ratne zločince i počinioce etničkih čišćenja, te daje podršku aparthajdu. 

Napomenuo je da postoje drugi načini djelovanja, kao što su pošteno i fer glasanje, drugi krug glasanja, otvorene liste, vanredni izbori, kao i pravo svih građana da biraju i budu birani.

Predstavnik pokreta Zeleni BiH i zastupnik unutar Koalicije Država Adis Arapović pozvao je Schmidta da javno kaže koja je namjera njegovih postupaka, te pozvao građane da na večerašnjim protesima pruže otpor "pravljenju nove Palestine i davanju vlasti onima koji su blokirali zemlju". 

Zastupnik Amer Obradović ističe da će BiH daljim etničkim podjelama doći na rub katastrofe.

- Ovo što se predlaže ne postoji nigdje u Evropi. Da li visoki predstavnik želi nagraditi rušitelje civilizacijskih vrijednosti u BiH, upitao je Obradović i pozvao Schmidta da ne destabilizira zemlju. 

Predstavnici koalicije "Država" pozvali su građane da na večerašnjim protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu izraze nezadovoljstvo zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona.

federalna.ba/Fena

koalicija Država Christian Schmidt