Kineski 'Sexy tea' shop uputio izvinjenje zbog izjava da su žene podvodljive
(Izvor: BBC)

Kineski 'Sexy tea' shop uputio izvinjenje zbog izjava da su žene podvodljive

Popularni kineski lanac pića izvinio se zbog upotrebe seksističkih slogana na pakovanjima svojih proizvoda i to nakon što su izazvali široko ogorčenje na društvenim mrežama.

Trgovina Sexy Tea sugerisala je da se žene mogu dobiti po „dobroj cijeni“, dodajući da kupci mogu pokupiti žene dok čekaju piće.

Trgovina je u prošlosti prodavala i vrećice čaja sa sloganom "Gospodaru, želim te", zajedno sa slikama punoglavca.

Iz Sexy Tea su kasnije rekli da im nije bio cilj „obezvrijediti žene“.

Dodali su je da će povući svoju posljendju seriu šoljica, kao i da se veoma srame zbog učinjenog.

Trgovina Sexy Tea nedavno je objavila niz "šoljica na dijalektu Changsha" - dijalekta koji se pretežno govori u glavnom gradu provincije Hunan, gdje ovaj lanac ima 270 prodajnih mjesta.

Na šoljicama su ispisane razne lokalne fraze, uključujući frazu "jian lou zi", koja se u slengu odnosi na jeftino sklapanje dogovora.

Zatim daje primjer kako se fraza može koristiti, uz rečenicu: "Kad sam otišao kupiti čaj s mjehurićima, tamo je bilo puno lijepih djevojaka. Ako sretnete takvu, možete reći svom prijatelju – kupio sam „po dobroj cijeni“.

 

Slika šoljice postala je virusna na kineskoj web stranici Weibo na društvenim mrežama i brzo privukla salvu kritika. „Ovo je vulgaran marketing", rekla je jedna osoba na platformi.

"Nije sama fraza uvredljiva - primjer je rečenice koju je dala tvrtka", dodao je drugi. "Zar niko iz marketinškog tima nije vidio ništa loše u ovome?"

Tvrtka je kasnije objavila dugačku izjavu u kojoj se izvinjava zbog svoje interpretacije fraze.

"Iznijeli smo vrlo neprimjerenu rečenicu koju čak ni ljudi u Changsha-i nisu odobravali .... vrlo se sramimo. Nismo imali namjeru nepoštivati žene", navodi se.

"Odmah ćemo povući seriju šoljica s tematskim dijalektom Changsha i ozbiljno razmisliti o ovom incidentu."

Korisnici također ističu da ovo nije prvi put da Sexy Tea koristi seksualno sugestivne fraze u svojim marketinškim kampanjama.

Mnogi su istakli slike punoglavaca koje je otisnuo na nekim vrećicama čaja, sugerirajući da je korišten za prikazivanje sperme.

federalna.ba/BBC

Sexy Tea izvinjenje
Greenland socijalni eksperiment Danska izvinjenje Kim Kielsen Mette Frederiksen
0 10.12.2020 13:55