videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Je li Schmidtov izvještaj bio preblag?

Od očekivanja do biranja strana i reakcija. Nakon izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a ostalo je pitanje ko je doživio debakl, a ko se proslavio? Analiziramo. Je li izvještaj bio preblag za blokiranu državu? Kako se od stanja u zemlji stiglo do finansiranja izbornog procesa? Ko koči i gdje je rješenje?

Drugi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, prvi put lično u New Yorku - Christian Schmidt i država u blokadi. Blokirane institucije, blokiran budžet, u najavi i blokada izbora. Očekivalo se, prizivalo, najavljivalo – imenovanje krivca. A rezultat - tresla se gora, rodio se miš. U izvještaju nijednog imena i prezimena, a kamoli epiteta rušitelj Daytona.

“Prije svega mislim na Centralnu izbornu komisiju BiH, koja je trebala dobiti naputak da reaguje, podijeli one crvene kartone o kojima se dugo već priča, diskvalifikuje rušitelje Bosne i Hercegovine, rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma - to se ovaj put nije desilo”, kazao je novinar i publicist Erol Avdović.

A isti taj CIK BiH izbore je raspisao prije 7 dana. Iako novca za njih nema. Nema jer nema ni zakonskog roka za usvajanje državnog budžeta. Kao ni posljedica za njegovo neusvajanje. Nije se Schmidt time bavio u izvještaju, ali jesu zemlje članice Vijeća u raspravi.

“Pozivamo autoritete u BiH da preduzmu sve potrebne korake u organiziranju i finansiranju izbora na vrijeme i kako je planirano”, istakla je Nathalie Estival-Broadhurst, predstavnica Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Pozivi na opstrukciju izbora ili kreiranje nove teritorijalne organizacije koji dolaze od lidera bosanskih Hrvata također su opasni i mogu oslabiti mir i sigurnost”, navela je Linda Thomas-Greenfild, predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pa vratimo se na domaći teren. Onaj politički. Ponavljamo, još 7 dana ostalo je da novac za izbore bude osiguran. U tih 7 dana, prijedlog budžeta trebalo bi usvojiti Vijeće ministara BiH, potom Predsjedništvo BiH, a zatim i oba doma državnog parlamenta. Teoretski moguće. Znavajući praksu u našoj zemlji - nevjerovatno. Stoga, na stolu plan B, odnosno alternativa.

“Postoje sve pravno-formalne i proceduralne pretpostavke da se vrlo brzo održi sjednica Vijeća ministara BiH - u krajnjem slučaju telefonska, na kojoj bi se usvojio prijedlog odluke koju je CIK BiH dostavio Vijeću ministara BiH i iz raspoloživih sredstava u budžetu institucija BiH sredstva dodijelila CIK-u BiH”, kaže Halid Genjac, glavni tajnik SDA.

U suprotnom, iz SDA očekuju poteze pravosudnih institucija protiv odgovornih. Konkretno navode premijera Zorana Tegeltiju i ministra Vjekoslava Bevandu. A iz prozvanog HDZ-a, od ranije poznat stav - novca za izbore nema.

“Držat ćemo se slova zakona i jasno naglasiti sve one koji blokiraju već dvije godine da mi nemamo budžet. Mi smo imali i prošle godine budžet za prošlu godinu i za ovu godinu koji je skidan s dnevnog reda jedno 10 puta i oko toga stvarno ne želim spekulirati - šta, ako, kako? Ja ne vidim formalno-pravnog načina kako taj problem rješiti”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A ko je blokirao, znaju i ptice na grani - koalicijski SNSD. Odgovornost ponovno prebačena. Izbori zapeli u začaranom krugu bez konkretnog rješenja. Stranke uveliko u kampanji, licitira se imenima, a CIK BiH i dalje praznih džepova.

“CIK BiH je već tražio sredstva iz određenih izvora koja su prema mišljenju CIK-a BiH dostupna i vjerujem da to nije uradio proizvoljno – dakle, sigurno je da imaju utemeljenje u zakonu. Možda bi bila alternativa pomoć međunarodne zajednice ili, u krajnjoj liniji, nametanje budžeta, što je malo vjerovatno, s obzirom na to da se jako rijetko koriste Bonske ovlasti”, objašnjava Mirjana Marinković-Lepić (NS), članica komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma BiH.

Dakle, kako sada stvari stoje, sve oči opet su uprte u čovjeka s početka priče - visokog predstavnika. A politika međunarodne zajednice odavno poznata. Unutrašnji dijalog prije svega. Nažalost, komunikacija unutar BiH odavno je sve, samo ne dijalog. Pa kako onda očekivati dogovor?

federalna.ba

Christian Schmidt
Christian Schmidt Stolac komemoracija komemoracija blajburškim žrtvama
0 27.05.2023 18:13
Večernjakov pečat Michael Murphy Christian Schmidt Johann Sattler
0 26.05.2023 22:11
Bodo Weber Christian Schmidt Krug 99
0 21.05.2023 11:09
Christian Schmidt Dnevnik D
0 18.05.2023 21:06
Christian Schmidt Visoki predstavnik u BiH
0 16.05.2023 15:11