Jahić za Dnevnik 2: Sastanak Bidena i Von der Leyen iza zatvorenih vrata

"Sastanak Bidena i Von der Leyen je maloprije okončan. U najavama jeste spominjano da će se govoriti i o krizi na Balkanu, međutim sastanak je bio iza zatvorenih vrata i još nije saopšteno šta se i da li se uopšte razgovaralo o Balkanu", istakao je Dino Jahić, reporter Glasa Amerike, koji se javio za Dnevnik 2 Federalne televizije.

"Joe Biden je odmah nakon sastanke otputovao za Baltimore gdje će promovisati svoj infrastrukturni plan koji je nedavno usvojio Kongres, a Ursula von der Leyen jeste dala nekoliko izjava za medije u kojima je navela neke od tema o kojima se razgovaralo. To su pandemija, važnost da se što veći broj ljudi vakciniše, jačanje transatlanske saradnje, to je ono na čemu je Joe Biden insistirao i u kampanji i nakon što je preuzeo predsjedničku funkciju, o raznim oblastima, prevashodno trgovina i ekonomija. Također govorili su o dešavanjima u Irskoj i Ukrajini i o krizi na poljsko-bjeloruskoj granici. Ona je to označila hibridnim napadom, a ne migrantskom krizom, aludirajući na ulogu Rusije i Bjelorusije u izazivanju svega što se dešava, te je najavila da će i SAD i EU proširiti i uvesti nove sankcije za Bjeloruse."

Jahić ističe da će se Derek Chollet sastati sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

"Prema najavama i prema očekivanjima vjerovatno će ponoviti poruke koje su američki zvaničnici upućivali u proteklom periodu o važnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, o tome da su jednostrani postupci na umanjenju državnih nadležnosti i ovo što radi Milorad Dodik kontra Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vjerovatno će govoriti o važnosti borbe protiv korupcije i ekonomskim reformama. Vjerovatno će mnogo važnije biti poruke koje će on saopćiti i izgovoriti iza zatvorenih vrata."

"Mnogi analitičari navode da ipak Balkna i dalje nije ključni fokus američke vanjske politike i da će sve što Amerika planira da radi na Balkanu biti u saradnji sa EU", zaključio je Jahić

federalna.ba

Dino Jahić