Jahić: Krug Dodikovih saradnika pod sankcijama trebao bi biti mnogo širi

O američkim sankcijama za Dnevnik 2 je govorio Dino Jahić, novinar Glasa Amerike.

Sjedinjene Države trenutno pod sankcijama drže 117 osoba i pravnih lica iz BiH. Većinu je izreklo Ministarstvo finansija i njihov Odjela za kontrolu strane imovine – OFAC, a odnose se na ratne zločine i narušavanje Dejtonskog sporazuma. Milorad Dodik je ranije zbog toga sankcionisan, a ovaj put je njemu i ATV-u sankcije su izrečene zbog ugrožavanja stabilnosti Zapadnog Balkana i korupcije. To je omogućeno prošle godine izvršnom uredbom Joea Bidena.

“Ništa se nije promijenilo osim tog razloga zbog kojeg su im izrečene sankcije. U praksi to znači da im je zabranjeno poslovati, praviti transakcije s licima iz SAD-a te su im blokirani imovina i biznisi koje eventualno ovdje posjeduju”, objašnjava Jahić.

Sankcije Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani te Mirsadu Kukiću izrekao je State Department – to su sankcije koje su ranije izrečene Nikoli Špiriću i Amiru Zukiću – one nemaju taj ekonomski moment, odnose se na zabranu putovanja u SAD.

“Najveći značaj sankcija je u tome kakvu poruku Amerika šalje ostatku svijeta o vama, a jedino u praksi imaju značaj ako poslujete s američkim firmama ili imate imovinu ovdje. Zato mnogi smatraju da je ključno  da sankcije uvedu i pojedine evropske zemlje”, napominje Jahić.

Dodik svoju politiku može nastaviti preko saradnika kojima je dozvoljen ulazak u Ameriku – on ni do sada nije dolazio u SAD to raditi sam, podsjeća Jahić: “RS ima ljude koji to rade, oni plaćaju za lobiranje, dolaze drugi zvaničnici, kao što je Željka Cvijanović”.  

“Zbog toga neki sagovornici Glasa Amerike smatraju da bi krug Dodikovih saradnika pod sankcijama trebao biti mnogo širi, kao i povezanih firmi, a u finansijskom smislu da se sankcije odnose i na čitav entitet”, ističe Jahić.

Lista nije konačna, slaže se Jahić - treba očekivati nova imena. Pomalo je razočaravajuće, smatraju pojedini, da se ostane samo na ovim imenima, ali Jahić naglašava i da je ovih pet imena na neki način posljednje upozorenje mnogima u BiH šta bi ih moglo očekivati.

federalna.ba

Dino Jahić sankcije Milorad Dodik
Ana Brnabić prijetnje sankcije Rusija
0 17.05.2022 13:07
Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
0 17.05.2022 12:22
Aleksandar Vučić Srbija sankcije
0 15.05.2022 12:28
Milorad Dodik SNSD
0 13.05.2022 19:40
Milorad Dodik Šefik Džaferović Zoran Tegeltija Christian Schmidt
0 12.05.2022 17:15