Jahić: Biden neće čarobnim štapićem riješiti probleme u BiH

Očekivano, govor američkog predsjednika Joea Bidena bio je prožet prije svega pozivima na jedinstvo nacije u najvažnijim problemima kako što su borba protiv pandemije korona virusa, otvaranje radnih mjesta i ekonomije, suočavanje sa klimatskim promjenama, teške i dalekosežne odluke na vanjskopolitičkom planu, sa geslom – Amerika se vratila.

O tome smo u magazinu Svijet razgovarali sa Dinom Jahićem, novinarom Glasa Amerike.

Kaže da Bidenova administracija od početka bila vrlo oprezna u davanju rokova i planova vakcinacije.

"Opšti utisak je da su namjerno sebi postavili niske ciljeve da bi ih lakše ispunili. Na početku su govorili da će do 100. dana Bidenovog mandata biti dato 100 miliona vakcina. Onda je taj broj pomjeren na 200 miliona, ali i to je pređeno prije roka od 100. dana. Što se trenutno brojeva tiče, nešto više od 142 miliona Amerikanaca je primilo barem jednu dozu, dok je više od 96 miliona potpuno vakcinisano, i to je oko 30% ukupne populacije. Na većini mjesta više ne postoje one dobne, zdravstvene granice već je moguće doći do određene klinike, lokalne ambulante i primiti vakcinu. Zbog toga je tempo vakcinacije malo usporio. Predsjednik je baš sinoć govorio da sada 90% Amerikanaca na lokacijama gdje u krugu od 8 km postoji mjesto za vakcinaciju. Tako da se može očekivati nekada na ljeto da zapravo značajan broj američke populacije bude u potpunosti vakcinisan."

Navodi da paket pomoći od 1.900 milijardi dolara, zbog koronavirusa, koji je usvojen na početku Bidenovog mandata, je zapravonajskuplji paket koji je ikada usvojen na početku jednog predsjedničkog mandata u Americi.

"Osim toga, Biden je dao još dva veoma skupa plana. Prvi je infrastrukturni plan vrijedan 2.300 milijardi dolara, a drugi je tzv. american families plan koji se fokusira na porodice, na socijalnu zaštitu, obrazovanje. Plan je da se sve to isfinansira povećanjem poreza za najbogatije Amerikance, kao i povećanjem poreza velikim korporacijama. Republikanci se tome protive, a Biden je otpočetka govorio da želi saradnju s njima, ali mu to do sada nije previše uspjelo."

Jahić kaže da je jedno od najvažnijih predizbornih obećanja predizobrne kampanje Joea Bidena zaštita životne sredine i klimatske promjene.

"Amerika se obavezala da ćesmanjiti emisiju stakleničkih gasova do 2030. godine za oko 50%, da će mnogo više pažnje posvetiti proizvodnji čiste energije tehnologijama koje manje zagađuju, itd. Osnova i početak za sve to je infrastrukturni plan. Predsjednik je govorio da je ideja da sve investicije idu u američku ekonomiju, da sva proizvodnja bude u SAD-u i to bi značilo povećanje broja zaposlenih."

Bijela kuća je saopćila da će Amerika podijeliti 60 miliona doza AstraZeneca vakcina. Na pitanje ima li načina ili šanse da do nekog dijela tih vakcina dođe i Bosna i Hercegovina, odgovara: "Vrlo je moguće. Glavni razlog je vanjskopolitički uticaj. Opšta je ocjena da su SAD, pa i Evropa propustile tu neku priliku, uprkos svim drugim ulaganjima, kada je riječ o diplomatiji vakcinama da se nametnu na zapadnom Balkanu u odnosu na zemlje poput Kine ili Rusije."

Jahić ističe da je iluzorno razmišljanje da će Joe Biden i njegova administracija nekim čarobnim štapićem riješiti probleme na zapadnom Balkanu ili u BiH ili da će fokus odjednom biti prebačen na BiH i to područje.

"S druge strane, jako je dobor za region što u administraciji sjedi značajan broj ljudi koji su dobro upoznati sa dešavanjima u regionu i to se vidi po nekim izjavama, reakcijama. Konkretno, kada je riječ o BiH, govori se o ograničenim ustavnim reformama, borbi protiv korupcije."

"Kina je postala jedna od vodećih sila u svijetu, a ni interesi Rusije i Kine se u svemu ne poklapaju. Jasno je da je Joe Biden od početka govorio da će se SAD vratiti jačoj saradnji sa saveznicima, multilateralizmu. Radi se na obnovi pregovora sa Iranom oko nuklearnog oružja. Biden je sinoć govorio o Kini kao najvećoj prijetnji za SAD. Govorio je i da se može sarađivati sa Rusijom o nekim pitanjima od zajedničkog interesa, ali da će kad abude potrebe Amerika se suprotstaviti. Odnosi s Rusjiom jesu oštriji nego u vrijeme Donalda Trumpa", zaključio je Jahić.

federalna.ba

Dino Jahić Svijet
Svijet
0 13.05.2022 20:21
Faruk Hadžić Svijet
0 06.05.2022 20:31
Svijet
0 06.05.2022 20:19
Svijet
0 29.04.2022 20:27
Švicarska Alpe dinosaursi Svijet
0 28.04.2022 14:56