Jahić za Dnevnik 2: Glas BiH se ne čuje dovoljno u Washingtonu

Bosna i Hercegovina je jedina država Zapadnog Balkana koja nije na spisku sudionika Samita za demokratiju, koji Bijela kuća organizira 9. i 10. decembra. O tome smo u Dnevniku 2 razgovarali sa novinarom Glasa Amerike Dinom Jahićem.

Kaže da su u proteklim danima u više navrata pokušali dobiti konkretan odgovor od State Departmenta zašto BiH nije na Samitu.

"Oni nisu davali konkretna obrazloženja ni za jednu zemlju zašto jeste ili nije pozvana, pa ni za BiH. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki navela je da je cilj bio da se okupio širok spektar učesnika, ali da to što neka zemlja jeste pozvana ne znači da to automatski ima odobravanje SAD-a ili što nije pozvana da nema odobravanje. Iz State Departmenta su naveli da će nastaviti da se angažuju sa svim zemljama u okviru Samita ili van njega koje iskažu jasnu volju ka radu na osnovnim elementima Samita, a to su borba protiv korupcije, borba protiv autoritarizma i borba na snažnijem poštivanju ljudskih prava."

Ističe da je evidentno da postoji veće interesovanje za ono što se dešava u BiH i to se vidi i po tim izaslanicima, američkim zvaničnicima koji su posjećivali BiH.

"Bilo je nedavno i u Kongresu saslušanje o Zapadnom Balkanu gdje se možda o BiH najviše razgovaralo. S druge strane, neki od analitičara ovdje smatraju da je aposlutno dobro što su SAD više angažovane, ali da je možda administracija previše fokusirana na pitanja poput ekonomskih reformi, izbornih reformi, a da se na neki način zanemaruje suštinska egzistencijalna prijetnja po BiH, a to je ovo što trenutno radi Milorad Dodik."

Jahić navodi da mnogi smatraju da se glas BiH ne čuje dovoljno u Washingotnu.

"Da, zapravo, BiH nije dovoljno angažovana na jačanje odnosa sa SAD-om, da prosto više nije dovoljna činjenica da se prikupe simpatije time što je bio rat prije 25 godina."

federalna.ba

Dino Jahić